Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
25 грудня 2016 року 14:10

Прийнято бюджет міської об’єднаної територіальної громади на 2017 рік

23 грудня відбулася дев’ятнадцята сесія Пирятинської міської ради. Її проведенню передувала тривала,  напружена робота депутатів у постійних комісіях.

Так, у середу, 21 грудня, більше семи годин продовжувалося обговорення проекту бюджету на наступний рік. В роботі постійної комісії з питань планування, фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку та підприємництва взяли участь голови усіх інших комісій міської ради, керівництво міської ради, спеціалісти виконавчого комітету. Ретельно обговорювалася кожна позиція, напрацьовувалися пропозиції щодо раціонального використання бюджетних коштів та задоволення потреб жителів об’єднаної громади. Голова бюджетної комісії Владислав Йощенко запропонував передбачити у бюджеті на наступний рік кошти для забезпечення  безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Пропозицію підтримали, запропонували винести її на розгляд зведених комісій та затвердження сесії міської ради. Також була врахована пропозиція щодо збільшення майже на третину суми коштів, передбачених Програмою соціального захисту населення на 2017 рік для надання  матеріальної  допомоги  малозабезпеченим  жителям  об’єднаної громади на лікування.

На засіданні бюджетної комісії був присутній головний лікар Пирятинської центральної районної лікарні, депутат Полтавської обласної ради Олександр Гаркавенко, який проінформував депутатів міської ради про те, що коштів державної субвенції на утримання медичних закладів недостатньо, попросив фінансової допомоги на деякі потреби, зокрема забезпечення медикаментами пільгових категорій населення. Було прийнято рішення після прийняття бюджету на наступний рік комісійно вивчити питання щодо надання такої допомоги.

На пленарному засіданні 23 грудня міська рада затвердила низку цільових програм на 2017 рік, ухвалила рішення щодо забезпечення безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів з 1-го січня 2017 року, прийняла Стратегію розвитку Пирятинської  міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2020 роки та  бюджет міської об’єднаної територіальної громади на 2017 рік.

Про особливості формування бюджету розповідає Пирятинський міський голова Олексій Рябоконь:

- Закінчився перший рік, який ми прожили у статусі об’єднаної територіальної громади. Ми набули нових для нас повноважень у галузі освіти, культури, соціального захисту, надання адміністративних послуг і напрацювали певний досвід у здійсненні цих повноважень. Якщо на початку року ми не мали чіткого уявлення про можливий потенціал доходів і видатків бюджету, то на даний час ми розуміємо, за якими напрямками і у яких обсягах може бути використаний бюджет наступного року. В цьому і полягає особливість підготовки і формування бюджету на 2017 рік.

На даний час ми не знаємо, що буде далі з районним будинком культури, бібліотеками, первинною медициною, які згідно з розподілом повноважень та вимогами Бюджетного кодексу України мають бути передані районною радою міській об’єднаній територіальній громаді. Але, в разі такої передачі, маємо уяву як про обсяги обов’язкових видатків, так і про можливості додаткового фінансування для забезпечення якісних послуг населенню, які б відповідали сучасним вимогам.

Є певні застереження стосовно доходної частини бюджету, а саме акцизного податку. Остаточних роз’яснень, які б визначали частку акцизного податку, яка буде спрямована до бюджету міської об’єднаної територіальної громади, немає. Отримає бюджет 100% акцизу, а це 17 мільйонів гривень, чи лише якусь частину,  наразі невідомо, тому є певні побоювання стосовно справжньої збалансованості прийнятого нами бюджету.

Ми маємо резерв для покриття цієї позиції, але це створить певні труднощі при формуванні другої черги бюджету – розподілі перехідного залишку, який зазвичай використовувався як бюджет розвитку. Мова йде про капітальний ремонт основних засобів, приміщень об’єктів нашої власності, капітальний ремонт та облаштування нових доріг, реконструкцію та будівництво мереж вуличного освітлення, проведення заходів з енергозбереження, що на даний час є найбільш актуальним в плані раціонального використання бюджетних коштів, мінімізації витрат на енергоносії.

Зрозуміло, що нам хотілося б зберегти соціальну складову бюджету, динаміка якої була позитивною у 2016 році. Це бажання яскраво проілюстроване нашим рішенням стосовно забезпечення безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Пирятинська міська рада однією з перших в Полтавській області пішла на цей крок.

Крім того, є питання забезпечення пільгового перевезення, інші позиції, які взагалі не відображені у державному бюджеті. Держава зберігає на законодавчому рівні цілий ряд соціальних гарантій, але їх фінансове забезпечення  перекладає на місцеві бюджети, а відповідальність за виконання – на місцеві ради.

Окремо зупинюся на питанні фінансування галузі охорони здоров’я. У зв’язку з тим, що районна влада разом з керівництвом райлікарні не визначилася стосовно розмежування первинної і вторинної медицини, Пирятинська міська рада передала всю суму коштів державної медичної субвенції разом з додатковою дотацією з державного бюджету на енергоносії (а це понад 13,5 мільйонів гривень) районному бюджету для фінансування обох напрямків охорони здоров’я. При цьому ми наполягаємо на виконанні вимог законодавства, які передбачають передачу об’єктів первинної медицини міській об’єднаній територіальній громаді, для того щоб  Пирятинська міська рада мала можливість виконувати надані їй повноваження в галузі охорони здоров’я і самостійно забезпечувати громаду якісними медичними послугами.

Стосовно тієї думки, яка нав’язується громаді, що міська рада не хоче допомагати районній раді утримувати райлікарню, скажу наступне. Всі витрати, пов’язані з виконанням власних повноважень, утриманням об’єктів, які перебувають у нашій власності, Пирятинська міська рада несе сама, не розраховуючи на допомогу інших. Якщо насправді кошти районного бюджету використовуються ефективно, але їх не вистачає на утримання райлікарні, ми підтверджуємо нашу готовність допомогти саме закладу, а не районному бюджету.  Ми маємо намір спільно з адміністрацією райлікарні розглянути це питання і, маючи запас коштів перехідного залишку, визначитися по тих напрямках, які дійсно потребують нашої допомоги, з тим щоб адміністрація, яка несе повну відповідальність за діяльність закладу, отримала можливість   забезпечити якісними медичними послугами жителів міської об’єднаної громади.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua