Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
21 грудня 2016 року 15:04

Щоб Новорічні свята були безпечними для дорослих і дітей

Найжаданішими та найзагадковішими днями у році, котрі завжди зачаровують думки дорослих і дітей, є зимові свята. Саме тоді серця усіх сповнюються надією на щасливе майбутнє, здійснення найзаповітніших мрій та сподівань.

Діти, окрім подарунків, мають можливість відпочити від навчання на канікулах, оздоровитися, отримати масу позитивних емоцій, спілкуючись із друзями, та насолодитися усіма можливими зимовими розвагами. Однак саме у зимовий період різноманітні небезпеки найчастіше чатують на маленьких громадян. А розпочинається усе з улюбленого дитячого свята – свята Новорічної ялинки.

Мерехкотіння дивовижних різнокольорових вогників на ялинках, іскристі бенгальські зірочки, маскарадні костюми – уся ця феєрія у залах дитячих садків, шкіл схожа на неймовірну казку, однак деколи доволі небезпечну. Подбати про те, аби дітей оминуло лихо, зобов’язані дорослі.

Для цього необхідно пам’ятати, що діти найчастіше несвідомо провокують небезпечні ситуації власними вчинками, тож не варто залишати їх сам на сам із спокусами. В першу чергу, потрібно подбати про належне облаштування приміщення, в якому проводитимуться святкування та не забувати про необхідні засоби пожежегасіння, способи евакуації, найкраще місце встановлення ялинки, справність електромережі тощо. А основні вимоги для облаштування новорічних вечірок такі: ялинка повинна бути встановлена на стійкій основі, проте розміщена не у проходах, біля виходів чи на шляхах евакуації. Ще одна пересторога стосується використання на новорічному дереві та у приміщенні загалом ілюмінації.

Освітлення повинне бути облаштоване з дотриманням правил влаштування електроустановок. Ялинкові прикраси не повинні бути целулоїдними, виконаними з марлі чи вати. Окрім того, забороняється запалювати на дереві справжні свічки.

Маскарадний одяг дітей не повинен бути із легкозаймистих та синтетичних матеріалів, краще пошити костюм, використовуючи натуральні тканини. Неодмінним атрибутом Новорічних і Різдвяних свят є різноманітні піротехнічні пристрої. Це петарди, хлопавки, бенгальські вогні, ракети, феєрверки, салюти – весь арсенал гучних і яскравих іграшок, без яких Новий рік втрачає свою неповторність. На жаль, і вони таять у собі небезпеку. На вітчизняному ринку, особливо напередодні зимових свят, з’являється чимало несертифікованої продукції. Здебільшого її розповсюджують на базарах, стихійних ринках, на вулицях. У продавців відсутні не лише сертифікати, а й спеціальні дозволи на реалізацію.

Неліцензована піротехнічна продукція здатна завдати значної шкоди, спричинити травмування людей. Зважаючи на це, варто звернути увагу, яка продукція потрапила на свято, не варто використовувати феєрверки, петарди, хлопавки у не пристосованих для цього місцях чи приміщеннях. Іскри можуть потрапити на одяг та інші легкозаймисті предмети. Ні в якому разі не дозволяйте дітям самостійно розпалювати бенгальські вогні.

Ще однією обов’язковою умовою є наявність вогнегасників у приміщенні, де проводитиметься вечірка. Січень багатий на різноманітні свята, а зимові канікули у дитячих навчальних закладах припадають саме на цей період. У дні, що випадають поміж святами, батьки зазвичай знаходяться на роботі, а діти залишені напризволяще і знаходять чимало небезпечних іграшок для власних експериментів. Тож дорослим у цей час варто бути до занять своїх нащадків вдвічі уважнішими. Насамперед, варто обмежити доступ маленьких дітей до сірників, запальничок, адже забави із сірниками чи не найпоширеніша причина тих пожеж, котрих можна було уникнути. Підлітки ж, намагаючись спробувати усіх шкідливих звичок, запозичених у дорослих, починають, зазвичай, із сигарет. Знаючи, що батьки не схвалять такої допитливості, ховаються на горищах, у сараях та інших потаємних місцях і проводять свої досліди. Саме ці місця і є джерелами пожеж, бо найчастіше захаращені легкозаймистими предметами, сіном, соломою, різноманітним мотлохом – усе це стає гарною поживою для вогню. Особливу увагу необхідно звернути на те, як розважаються діти поза межами дому. Звичайно, усе залежить від погодних умов, однак деякі перестороги все ж варто пригадати.

Якщо Ваша сім’я надає перевагу активним видам зимового відпочинку – ковзанам, лижам, підлідній риболовлі, катанням на санках – намагайтесь вжити усіх можливих заходів безпеки, а також поінформуйте дітей про ймовірні загрози та яким чином можна допомогти собі чи комусь у складній ситуації. Неодмінно забороніть катання на лижах, санках поблизу автошляхів. Поясніть, чим можуть закінчитись такі забави..Чи не найяскравішими згадками дитинства багатьох є туристичні походи на природу із однокласниками чи друзями на час канікул. Щоб такий виїзд був максимально безпечним для дітей і дорослих, що їх супроводжують, потрібно також вживати певних заходів.

Варто пам’ятати, що найкращою моделлю поведінки дорослих є постійний ненав’язливий контроль за розвагами дітей, мудра і вчасна порада, вміння скерувати їх гру у більш безпечне русло. Сподіваємося, що ці прості поради убезпечать Вас і тих, хто поруч, від ймовірного каліцтва, а свята пройдуть радісно і безпечно!

Виконком міської ради 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua