Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
24 лютого 2023 року 18:54

"Аби кожен підтримував ініціативу сортування сміття, то ми б зробили нашу планету кращою"

Продовжуємо серію матеріалів про поводження пирятинців з відходами. Ми показували, як жителі міста використовують органічні рештки з користю. Герої наступного матеріалу живуть на 5-му поверсі багатоквартирного будинку і їм вдається сортувати сміття.

“Я вважаю, аби кожен підтримував ініціативу сортування сміття, то ми б зробили нашу планету кращою”, - переконана жителька міста Пирятин Крістіна.

Родина Злочевських живе в центрі міста на 5-му поверсі багатоквартирного будинку, та це не заважає свідомо ставитись до збору  та поводження з відходами. Бо якщо є бажання, то і можливості знайдуться.

“Рештки їжі, шкаралупу від яєць ми збираємо у багаторазові контейнери, що щільно закриваються, і потім відносимо до мами, яка живе в приватному будинку і має компостну яму. Три контейнери нам вистачає на тиждень,” – розповідає Крістіна Злочевська.

Всі сухі відходи: пакети, бляшанки, папір, картон, скло та інше родина збирає в окремий ящик, а потім сортує за групами. Пляшки миють, пакети перуть, бо вторсировина має бути чистою.

“В нас є шафа, де ми зберігаємо вторсировину. Коли вже не лишається місця, то ми починаємо це відправляти на переробку та утилізацію.”, - розповідає Крістіна.

Частину вторсировини здають на пункт прийому вторсировини у Пирятині, решту – відправляють поштою на спалювання та переробку в м. Київ.

“Зараз дуже багато інформації в інтернеті, є чат-боти, які допоможуть розібратися з групами відходів. Також ми знайшли через інтернет проект “Зелений птах”, куди відправляємо вторсировну на переробку та спалювання. Дуже хотілося б, щоб у Пирятині була сортувальна станція, щоб всі відходи можна було здати на місці. За цим майбутнє”, - впевнена Крістіна Злочевська.

До ідеї сортування сміття родина прийшла лише кілька років тому, а от свідомо ставитись до екології, думати, що купувати, - спонукало материнство.

“Коли в нас з’явився наш первісток і я побачила скільки памперсів використовується і що все це йде на смітник, який не десь на іншій планеті, а тут поряд, то почала думати, як зробити так, щоб зменшити кількість сміття. Спочатку почали заміняти памперси на тренувальні трусики, пластикову зубну щітку - на бамбукову, пластикові вушні палички – на дерев’яні, беру з собою в магазин шопер та термочашку у кав’ярню. А десь три роки тому почали сортувати сміття і спочатку було дуже важко, але зараз вже є підтримка рідних і друзів, які нам допомагають”, - розповідає Крістіна.

Зараз батьки є прикладом для своїх дітей, які також вже знають, як сортувати сміття. Як говорить пані Крістіна, вся справа у звичці. Варто лише її набути. 

Така звичка незабаром знадобиться всім жителям Пирятинщини, адже громада приєдналася до міжмуніципального співробітництва у сфері поводження з відходами у складі  чотирьох громад – Гребінківською, Новооржицькою, Чорнухинською, у рамках глобального проєкту «Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля», що впроваджується німецькою федеральною компанією GIZ GmbH. Громади задекларували наміри сортувати сміття, відділяючи скло та пластик, та утворити спільне комунальне підприємство у Пирятині, яке буде здійснювати управління цими відходами за технологіями Європейського Союзу.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua