Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
31 січня 2023 року 14:08

Звернення щодо відновлення прав власників приватних сонячних електростанцій

 

Рішення сорок шостої сесії Пирятинської міської ради восьмого скликання

25 січня 2023 року № 10

Кабінет Міністрів України

Народний депутат України

Олексій УСТЕНКО

Народний депутат України

Максим БЕРЕЗІН

Міністерство енергетики України

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

Національна енергетична компанія „Укренерго“

 

 

Звернення щодо відновлення прав власників приватних сонячних електростанцій

З моменту введення в Україні воєнного стану НКРЕКП прийняла низку змін до нормативних актів, які спрямовані на знищення децентралізованої приватної енергетики. Своїми останніми постановами НКРЕКП повністю змінює правила „Зеленого тарифу“ для приватних сонячних електростанцій, незважаючи на гарантії, які надавала держава.

Постановою НКРЕКП від 05.10.2022 року № 1272 „Про затвердження Змін до Правил роздрібного ринку електричної енергії“ внесено зміни до Правил роздрібного ринку електричної енергії, зокрема:

1) відмова в розрахунках за поставлену електричну енергію за „Зеленим тарифом“ в разі нульового споживання домогосподарств;

2) вимога визначення потужності діючих СЕС по сумарній потужності фотоелекричних модулів, а не за потужністю інвертору, що спричинить до вимушеного демонтажу фотоелектричних модулів і відповідного зниження генерації і порушення інструкції виготовлювача щодо оптимального співвідношення потужності інвертора до сумарної потужності встановлених сонячних панелей;

3) відмова платити за відпущену електричну енергію з інших генеруючих установок, якщо власник має більше ніж одне господарство з генеруючими установками, сумарною потужністю більше 30 кВт.

Таким чином, вищевказані зміни можуть призвести до значного зниження виробітку генеруючими установками приватних домогосподарств вкрай необхідної для держави електричної енергії у період масового пошкодження енергетичної інфраструктури країною-агресором, дефіциту електричної енергії і віялових відключень.

Постанова НКРЕКП № 1272 суперечить самим принципам і засадам програми „Зелений тариф“, яка була гарантована до 2030 року.

Крім того, постановою НКРЕКП від 26.04.2022 року № 396 „Про особливості визначення обсягу та проведення розрахунків за вироблену електричну енергію генеруючими установками приватних домогосподарств під час дії в Україні воєнного стану“ власників генеруючих потужностей домогосподарств на період воєнного часу обмежили в розрахунках з виплатою 1/3 від вартості поставленої електроенергії, передбаченої законодавством.

Враховуючи, що в Україні зараз близько 45 тис. приватних сонячних електростанцій, загальною потужністю 1,2 ГВт, більшість яких є недосяжні для руйнування ворогом і згенерована ними електрична енергія, як правило знаходиться біля споживачів і її транзит не може бути перерваний руйнуванням, державні органи повинні стимулювати цю генерацію, а не руйнувати її з середини, що ніяк не може бути виправдано на даний час.

Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права – закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності. Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акту.

З метою забезпечення енергетичної безпеки України та зняття соціальної напруги, відновлення прав власників приватних сонячних електростанцій, просимо вжити всіх необхідних організаційно-правових дій в межах і у спосіб, визначений законодавством, та скасувати постанови НКРЕКП № 1272 від                  05 жовтня 2022 року та № 396 від 26 квітня 2022 року.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua