Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
23 січня 2023 року 11:38

Роковини пам`яті Героя України Андрія Конопльова

Сьогодні – восьма річниця з дня загибелі Героя України, нашого земляка Андрія Конопльова.

Андрій Конопльов народився 29 квітня 1977 року у селі Новомихайлівка Манського району Краснодарського краю. Згодом родина переїхала на батьківщину матері - в селище Новооржицьке Оржицького району. Після закінчення школи Андрій навчався в Лубенському професійно-технічному училищі №12, де отримав спеціальність зварювальника.

Тривалий час жив та працював у Пирятині - на Пирятинському сирзаводі, далі трудився у Пирятинській філії ПАТ «Лубнигаз». Захоплювався мотоциклами, був учасником байкерського руху, відомий за прізвиськом «Сєдой».

7 серпня 2014 року Андрій Конопльов став на захист Батьківщини в лавах Збройних сил України. З 10 листопада 2014 року по 23 січня 2015 року у складі 15 окремого гірсько-піхотного батальйону, старший сержант Андрій Конопльов брав участь в антитерористичній операції.

23 січня 2015 року в черговий раз незаконні збройні формування здійснили наступ на взводний опорний пункт районі села Нікішине в Шахтарському районі Донецької області, застосовуючи при цьому стрілецьку зброю, танки та артилерійські обстріли. Старший сержант Андрій Конопльов ніс службу на визначеній йому позиції, першим побачив ворожі танки противника, підняв особовий склад відділення, сповістив командира взводного опорного пункту. В умовах, пов’язаних з ризиком для життя, не вагаючись, діяв впевнено, самовіддано: з РПГ-7В здійснив декілька влучних пострілів та знищив один із ворожих танків противника, потім зумів підбити другий танк незаконних збройних формувань. Але цей танк здійснив постріл, і в результаті прямого попадання танкового снаряда Андрій загинув. Завдяки діям Андрія Конопльова, який заради збереження життя бойових побратимів пожертвував своїм, наступ противника було відбито, позиції утримано, а противнику нанесено значних втрат, в тому числі у живій силі.

Указом Президента України від 12 грудня 2018 року за виняткову особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі старшому сержанту Андрію Конопльову посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”.

Сьогодні пирятинці вшанували пам'ять Героя України – відбулося покладання квітів до пам'ятного знаку загиблим захисникам в центрі міста.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua