Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
17 січня 2023 року 09:58

Методи ведення сільського господарства в умовах воєнного стану

У 2022 році Верховною Радою прийнятий Закон про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану (реєстр. №7264), який покликаний максимально спростити вимоги з боку держави для ведення сільського господарства в умовах воєнного стану та зменшення бюрократичного навантаження на аграрний бізнес.

Цим законом вносяться зміни до нормативних документів, що стосуються карантину рослин, входження на ринок імпортних продуктів та пестицидів і спрощення й скасування значної кількості карантинних сертифікатів.

Останнє нововведення особливо цінне для гравців насіннєвого ринку та в цілому агросектору. Адже суттєво економить час і гроші під час імпорту насіння.

Найперша норма, на яку варто звернути увагу — збільшення терміну дії фітосанітарного сертифіката. Раніше він діяв 14 днів.

Тобто для експортерів та виробників, яким потрібно було відвезти продукцію на склад, потім розвезти по регіонах, а звідти до безпосередніх замовників, двох тижнів не завжди вистачало.

За цей час продукцію просто не встигали доставити до кінцевого замовника.  

Тепер сертифікат буде чинним до 30 днів. Тож питання з постачанням якісного насіння, простіших умов для реалізації продукції й зменшення бюрократичних процедур спростить життя всім учасникам цього процесу: від працівників Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів до імпортерів/експортерів та аграріїв.

З’явилася можливість отримувати сертифікати в електронному вигляді. Це ще одна позитивна зміна, на яку ринок давно чекав. Вони стали повноцінним еквівалентом паперового. Тобто зберігається головна вимога — сертифікат має відповідати зразку, затвердженому Міжнародною конвенцією про захист рослин, і засвідчувати, що вантаж з насінням відповідає фітосанітарним вимогам України.

Раніше оригіналом фітосанітарного сертифіката чи санітарного сертифіката на експорт вважався лише паперовий документ. Відтепер такої сили набув і електронний варіант.

Переведення тих чи інших процесів в електронний вигляд, безумовно,  додає безпекових ризиків, але водночас і прискорює час проходження товару як на митниці, так і всередині України.

Ще однією вагомою зміною стало зменшення кількості карантинних сертифікатів для імпортованого насіння.

Раніше партія товару мала пройти всі перевірки та отримати сертифікат на кордоні. Далі, якщо насіння зберігалося на складах, перепаковувалося чи розділялося (фасувалося) на частини, потрібно було оформляти щоразу карантинний сертифікат.

Тобто насіння приїхало на склад і там полежало місяць, а далі знову прямує в іншу область — новий сертифікат, приїхало в іншу область і розфасовується в менші мішки — ще один сертифікат, їде в іншу область — ще сертифікат. 

Оформлення цього документу — це час, ресурси та гроші. Щоразу насіння мало проходити лабораторний аналіз.  Імпортер чи дистриб’ютор мав подати заявку, щоб фітосанітарний інспектор відібрав зразок.

Тепер ця норма скасована. Карантинні сертифікати оформлюються лише тоді, якщо насіння потрапило або знаходиться в карантинній зоні, де дійсно є зараженість чи високий ризик заразити насіння.

Зрозуміло, що зміни потрібно впроваджувати по суті, а не задля формальностей. Отже закон набув чинності і став вагомим інструментом для спрощення життя й бізнесу агропідприємців. Бо під час ситуації, що сьогодні склалася, це особливо актуально та необхідно.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва, розсадництва та

якості зерна

ГУ Держпродспоживслужби в

Полтавській області

В.І. Залізняк

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua