Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
6 грудня 2022 року 12:38

Звертаємо увагу пільговиків на зміни в законодавстві, що регулює порядок надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг (призначення житлових субсидій)!

З 1 грудня 2022 року прийом громадян (зокрема, щодо зміни адреси проживання, складу сім’ї пільговика, виконавців комунальних послуг, рахунку в уповноваженому банку), призначення пільг за новими зверненнями та взяття на облік до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП), здійснює Пенсійний фонд України.

 Про які нововведення треба знати пільговикам:

1. Прийом документів на призначення пільг з оплати житлово-комунальних послуг (призначення житлових субсидій) та взяття на облік до ЄДАРП незалежно від місця проживання здійснюватимуть сервісні центри Пенсійного фонду  України.

2. Подати необхідний пакет документів для користування пільгами, як і раніше можна через       старостати та центри  надання адміністративних послуг.

3. Документи також можна подати дистанційно: направити поштою до сервісного центру Пенсійного фонду України, через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, засобами Порталу Дія.

З 1 січня 2023 року весь процес щодо надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг (прийом громадян, взяття на облік в ЄДАРП, нарахування і виплата пільг) здійснюватимуть органи Пенсійного фонду України.

Таким чином, для громадян, які вже отримують житлову субсидію, нічого не зміниться. Змінюється лише орган, який надалі адмініструватиме надання житлових субсидій. Громадяни, як і раніше, отримуватимуть відповідні кошти на свій банківський рахунок або через поштове відділення.

Для забезпечення подальшого безперебійного процесу надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг через органи Пенсійного фонду України інформація, сформована управліннями соціального захисту населення в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, буде передана Пенсійному фонду України, без необхідності додаткового звернення пільговиків.

Поряд з цим, продовжується постійна системна робота щодо встановлення громадянам пільгових статусів (особам з інвалідністю внаслідок війни, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України, іншим) з метою реалізації права пільгових категорій населення на соціальні гарантії, передбачені як на державному, так і місцевому рівнях. Прийом громадян з питань встановлення пільгових статусів продовжує проводити відділ з питань надання державних  соціальних допомог, субсидій, інших видів соціальної підтримки населенню та роботи з інформаційними системами №3 Управління соціального захисту населення Лубенської районної військової адміністрації.

Звертаємо увагу, що заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг аналізується лише під час призначення житлової субсидії. За наявності простроченої понад три місяці заборгованості, термін позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн), субсидія може бути призначена лише у разі укладення договору про її реструктуризацію або оскарження споживачем заборгованості в судовому порядку.

Для домогосподарств, яким житлова субсидія вже призначена (відповідно до законодавства субсидія призначена до закінчення опалювального сезону – квітень 2023 року), наявність заборгованості буде враховуватись під час призначення житлової субсидії на наступний період у травні 2023 року.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua