Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
29 листопада 2022 року 14:28

Запобігання, зменшення та управління відходами: локальні підходи до глобальних викликів

Відбулася велика міжнародна конференція, організована нашими партнерами Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH в рамках глобального проєкту «Підтримка ініціатив з експорту технологій захисту довкілля».
В ході динамічної, активної роботи в безперервному діалозі говорили про запобігання, зменшення та управління відходами на рівні локальних підходів до глобальних викликів.
Виступили представники урядів Єгипту, Тайланду, Індії, експерти головного офісу GIZ. Презентували проєкт, говорили про виклики економіки й міжнародні тенденції зміни лінійної економіки в умовах глобального вирішення екологічних проблем. Вивчали досвід різних країн у сфері поводження з пластиком.
В основі дискусії стала тема про партнерство та важливість співпраці для циркуляції економіки.
Україну в цій конференції представляла наша Пирятинська громада, разом із сусідніми: Гребінківською, Новооржицькою та Чорнухинською, які уклали договір про  міжмуніципальне співробітництво у формі утворення спільного комунального підприємства „Екосервіс-2022“.
Міський голова Андрій Сімонов відповідав на питання міжнародних партнерів - чому громади вибрали шлях міжмуніципального співробітництва та які переваги вбачають  у ньому.
Тож очільник Пирятинської громади розповів, що міжмуніципальне співробітництво як спосіб поводження з твердими побутовими відходами на території наших громад це чи не єдиноправильний управлінський підхід.
По-перше з сусідами треба гуртуватися! Ми, українці, знаємо, що у єдності наша суперсила! Бо коли ми пліч-о-пліч беремося до роботи – усе неодмінно вийде якнайкраще!
По-друге – локалізовано вирішувати будь-які екологічні питання, навіть місцевого рівня, апріорі не можливо, якщо мова йде про екологію, а не просто благоустрій! Тут дійсно необхідно об’єднуватися і працювати системно.
Об’єднавши кошти і зусилля, ми очікуємо поліпшити якість надання послуг населенню. І, головне, поступово наближати свої управлінські рішення у сфері поводження з відходами до європейських практик.  Окрім статутних завдань, які ми ставимо перед підприємством, основна ціль співробітництва – це передусім запобігання утворенню відходів на території громад-учасниць проєкту: на полігони ТПВ не потраплятимуть пластик та скло, це зменшуватиме забруднення довкілля токсичними сполуками на території наших громад.
Також не можна нехтувати очевидними економічними перевагами такого співробітництва – чим більше відходів ми зберемо та відсортуємо – тим більший прибуток отримаємо внаслідок їх реалізації. В той самий час адміністративні витрати на утримання апарату та потужностей підприємства здійснюватимуться на одне, а не на 4-ри підприємства.
Тож міський голова висловив щиру подяку офісу GIZ та колегам з Гребінківської, Новооржицької й Чорнухинської громад за солідарне партнерство в цих надскладних умовах війни.
Віримо у якнайшвидшу перемогу! А також, відповідно, в успіх співпраці наших громад у сфері управління відходами!

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua