Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
7 листопада 2022 року 11:07

Утилізація органіки в домашніх умовах

Розпочинаємо серію матеріалів «Утилізація органіки в домашніх умовах», де покажемо, як пирятинці використовують органічні відходи з користю для себе.

Змішуючись з різними токсичними речовинами на звалищі, органіка утворює небезпечну рідину, яка потім потрапляє у ґрунтові води, та ще утворює метан, коли розкладається, і через це звалища горять. Відомо, що понад 40% нашого смітника - це органічні відходи. І перше, що маємо зробити, - зменшити їхню кількість.

«Я за сортування сміття. Органіку можна використовувати з користю для себе, а не викидати все на сміттєзвалище», - стверджує пирятинка Алла Однойко.

Молода родина живе в місті в приватному секторі. Їхній дворик невеликий і тому облаштувати компостну яму немає де. На подвір‘ї ростуть дерева, кущі, квіти та посіяний газон, за якими треба доглядати і звісно від цього всього є відходи.

«Влітку скошену траву не збираю, а от на осінь треба прибирати, щоб не зіпсувався газон. Подрібнену траву розсипаю на квітник або везу на город», - розповідає Алла.

До збору листя родина підходить сучасно - нічого не згрібає, а використовує пилосос для листя. Там воно подрібнюється і потім можна використовувати як мульчу або ж розсипати на квітник чи город.

Обрізані гілочки пані Алла відвозить до бабусі в дровник. До речі, в бабусі є компостна яма, куди жінка збирає всі органічні відходи, а потім компост використовує, як добриво для городу.

Тож якщо людина свідомо ставиться до збору сміття, то немає значення якого розміру двір, город чи наявність компостної ями. Є лише вибір не засмічувати природу і перший крок - сортування органіки та побутових відходів.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua