Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
28 жовтня 2022 року 19:05

22 багатоквартирних будинки Пирятинської громади створили ОСББ і користуються побутовими перевагами

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) - це самостійна юридична особа, яка може бути створена власниками квартир задля сприяння використанню їхнього власного майна та належного управління, утримання і використання спільного неподільного та загального майна.

Головними перевагами ОСББ є те, що така форма управління забезпечує ефективне утримання будинку, дозволяє самостійно розпоряджатися коштами та контролювати витрати, а також проводити заходи з енергоефективності.

ОСББ має статус юридичної особи, що дозволяє відкривати банківські рахунки й укладати договори.

Співвласники приймають рішення щодо управлінням будинком. В ОСББ чітко визначена структура керівних органів та їх повноваження. Зокрема, лише загальні збори ОСББ можуть визначати розмір внесків на утримання будинку та розпоряджатися спільним майном.

Співвласники можуть вимагати прозорості видатків та мають право отримати звіт про витрати у голови об’єднання .

ОСББ можуть заробляти гроші на спільній власності – наприклад, здавати фасад будинку в оренду під рекламні площі, або здавати приміщення в оренду під офіс, магазин чи склад. Отриманий дохід може бути спрямований на утримання будинку, благоустрій території чи зменшення суми квартплати.

ОСББ можуть самостійно обирати постачальників та підрядників і робити це з огляду на якість послуг та їх ціну, а також розірвати договір, якщо компанія неякісно виконуватиме свої обов’язки.

ОСББ може брати участь у державних та місцевих програмах фінансування енергомодернізації будинків, що дозволить зменшити суми оплати за житлово-комунальні послуги.

 В результаті співвласники зможуть покращити стан будинку і умови проживання, а також підвищити вартість квартир у ньому.

ОСББ має статус неприбуткової організації. Це означає, що незалежно від того, звідки надійшли кошти на рахунок ОСББ, якщо ці кошти використовуються виключно на статутну діяльність ОСББ, з них не сплачується податок на прибуток.

Для мешканців ОСББ зберігаються всі належні пільги та субсидії по сплаті житлово-комунальних послуг.

Практика показує, що після створення ОСББ зростає зацікавленість та відповідальність співвласників щодо свого будинку. Як наслідок - у будинку проводяться ремонти, благоустрій території та під’їздів.

Друга форма управління багатоквартирним будинком, що передбачена Законом – управитель - забезпечує утримання, ремонт багатоквартирного будинку та прибудинкової території. У разі, якщо жителі самостійно не обруть форму управління будинком, органи місцевого самоврядування на конкурсних засадах призначають управителя багатоквартирним будинком. За таких умов, ціна на послугу з управління визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу. ВАЖЛИВО, що тариф може бути доволі високим, адже управитель буде зобов'язаний надавати визначений законодавством пакет обов'язкових послуг.

Ще один варіант - самоуправління! Співвласниками, можуть самостійно управляти багатоквартирним будинком, не створюючи ОСББ та не залучаючи управителя. Самостійне управління будинком здійснюється через загальні збори співвласників, без створення юридичної особи. Така форма управління підходить більше для малоквартирних будинків (3–5 квартир), через те, що всі рішення приймаються лише загальними зборами. Співвласники будинку самостійно встановлюють перелік та розмір витрат.

Нині в громаді 51 багатоквартирних будинки ще не визначилися з формою управління. Тож жителі мають прийняти важливе рішення – самостійно піклуватися про дім, в якому живуть! Зробити проживання у власному будинку комфортнішим, змусити сплачені кошти працювати ефективніше.

Для консультації щодо створення ОСББ можна звертатися до відділу управління комунальною власністю та житлово-комунального господарства виконкому Пирятинської ради за телефоном 05358-2-14-99.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua