Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
20 жовтня 2022 року 15:27

Із засідання комісії з питань планування, фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку, підприємництва та комунальної власності

Обговорення викликали питання, пов'язані зі створенням комунального підприємства "Екосервіс-2022".

Вже не вперше ми пишемо про те, що нашій громаді вдалося приєднатися до співпраці з глобальним проєктом  міжнародної технічної допомоги „Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля”, що виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за фінансової підтримки Федерального міністерства довкілля, захисту природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини (BMU). Проєкт працює по всій Європі та ставить за мету запровадження й застосування інноваційних інтегрованих технологій, які допомагають знизити вплив на довкілля і пом’якшити зміни клімату, шляхом впровадження системи поводження з відходами на засадах міжмуніципального співробітництва.

Відповідно, у рамках реалізації цього проєкту, підписано угоду про міжмуніципальне співробітництво у сфері поводження з відходами. Чотири громади – Гребінківська, Новооржицька, Пирятинська та Чорнухинська – сортуватимуть сміття на території своїх громад, відділяючи папір, скло і пластик, та утворюють спільне комунальне підприємство, яке буде здійснювати управління цими відходами за технологіями Європейського Союзу.

Підприємство буде розташоване у Пирятині, планується тимчасово розмістити склад на території «Авангарду», що на вулиці Київській. Відразу НАГОЛОШУЄМО, що ніякого сміття, у класичному його розумінні, це підприємство ані збирати, ані утилізувати не буде! Громади, як зазначено вище, сортуватимуть і відповідним чином пакуватимуть відсортовану суху фракцію відходів на своїх територіях, здебільшого це будуть пластикові та скляні пляшки. Задачею комунального підприємства буде збір таких відходів, їх пресування за відповідною технологією та спеціальним обладнанням для подальшого продажу. Як інвестиції на здійснення цієї діяльності проєкт закуповує найтехнологічнішу європейську техніку: сортувальну лінію, спецавтотранспорт, преси, кари тощо. Тобто, уся діяльність підприємства проходитиме на найвищому технологічному й безпековому рівні, жодних незручностей для людей на кшталт неприємного запаху чи вигляду апріорі бути не може, бо сам технологічний процес передбачає роботу зі вже відсортованою сухою фракцією твердих побутових відходів.

Для громади реалізація цього проєкту може принести виключно лише користь – так і вирішили сьогодні на комісії депутати бюджетної комісії. Адже, це приєднання до європейських цивілізованих норм поводження з відходами: люди в громаді повинні будуть сортувати сміття ще вдома; громада впроваджуватиме роздільний збір сміття; відсортоване сміття потраплятиме на утворене комунальне підприємство, яке його продаватиме, залучаючи додаткові кошти та інвестиції у громаду!

Також члени профільної комісії погодили винесення на сесії змін до програм комунального спрямування, соціального захисту, галузі освіти. Заслухали та обговорили і питання внесення змін до бюджету громади та до Плану соціально-економічного розвитку.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua