Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
17 жовтня 2022 року 09:15

Про результати підвищення пенсій на Полтавщині з 1 жовтня 2022 року

Попри війну і надзвичайне загострення фінансово-економічної ситуації в країні, уряд вирішив, що раніше анонсованим перерахункам пенсій з 1 жовтня все ж бути! Тож які категорії одержувачів пенсій одержать підвищення і якими виявилися результати перерахунків на Полтавщині?

По-перше, з 1 жовтня пенсійні виплати зростуть через збільшення розміру мінімальної заробітної плати з 6500 до 6700 грн відповідно до закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік». Відбудеться зростання мінімального розміру пенсії за віком непрацюючих громадян, які досягли віку 65 і більше років та які мають тривалий страховий стаж, зокрема, чоловіки — не менш як 35 років, жінки — не менш як 30 років.

Отже, із 1 жовтня мінімальний розмір пенсії за віком у зазначених категорій пенсіонерів становитиме 2680 грн (6700х40%).

А от працюючим пенсіонерам, у тому числі й тим, хто забезпечує себе роботою самостійно і зареєстрований як ФОП, мінімальні розміри пенсій за віком на рівні 40% мінімальної заробітної плати буде встановлено тільки після звільнення з роботи.

У Головному управлінні Пенсійного фонду України підрахували, що людей, які підпадають під перерахунки, що пов’язані із підвищенням мінімальної заробітної плати, на Полтавщині майже 79,5 тисяч. Це становить понад 20% загального контингенту одержувачів. Середнє підвищення в даному випадку - 118,8 грн.

Окремо слід згадати про пенсіонерів, яким понад 70 років. З 1 жовтня 2022 року людям віком від 70 до 75 років буде встановлено щомісячну компенсаційну доплату до пенсії у розмірі до 300 грн. Підставою цього є урядова постанова від 15.09.2021 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році та в подальшому».

Як свідчить статистика, у Полтавській області згадану доплату до пенсії з 1 жовтня одержуватимуть більше 66 тис. літніх людей. Після встановлення зазначеної виплати їх пенсія не може перевищувати розміру середньої заробітної плати в Україні за 2020 рік, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії, тобто, 10 340,35 грн.

Щомісячна компенсаційна виплата встановлюється незалежно від виду пенсії, закону, згідно з яким призначена пенсія, від тривалості страхового стажу та факту роботи.

Отже, процес стартував, і пенсіонерам, які досягатимуть 70-ти років після 1 жовтня, щомісячна компенсаційна виплата встановлюватиметься з дати досягнення такого віку.

Додаткова гарантія пенсіонерам віком 70 років і старшим, виплати яким призначено відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та які мають тривалий страховий стаж (чоловіки - 35 років, жінки - 30 років), дасть змогу довести пенсії як мінімум до 3000 грн. А тим, у кого розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 3000 грн, встановлюватиметься доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає.

Ще одне значиме жовтневе підвищення - нові розміри пенсій по інвалідності, які чекали окремі одержувачі чимало років. Це стосується мінімальних пенсій по інвалідності, призначених за Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» громадянам з інвалідністю внаслідок війни із числа рядового складу строкової служби (рекрутів, солдатів, матросів) а також іншим особам з інвалідністю із числа рекрутів, солдатів, матросів строкової служби.

Збільшені також мінімальні пенсії осіб з інвалідністю з числа старших солдатів, старших матросів, сержантського і старшинського складу.

Право на призначення дострокової пенсії за віком матерям тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення шестирічного віку, після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років. За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання тяжко хворої дитини, якій не встановлено інвалідність, до шестирічного віку здійснювалося батьком, батьку призначається дострокова пенсія за віком після досягнення віку 55 років та за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років (пункт 3 статті 115 Закону № 1058).

Мінімальні пенсії для зазначених категорій пенсіонерів залежно від групи інвалідності та військового звання становитимуть від 4396 до 6532,50 грн, для інших залежно від групи інвалідності та звання — від 4186 до 5986,50 грн.

До мінімального розміру пенсії по інвалідності також встановлюються надбавки, доплати і підвищення, передбачені законодавством.

На Полтавщині з 1 жовтня перераховані пенсії 1023 осіб з інвалідністю із числа військовослужбовців. В середньому, пенсійні виплати зросли майже на 118 грн.

 

                                                                            Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua