Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
19 жовтня 2022 року 09:39

Рецепт простого та ефективного компостування

Один із варіантів, куди подіти опале листя, - компостування. Якщо ви живете в приватному секторі, то чимало органічних відходів можуть стати добривом. Однак на шляху від відходів до добрива є певні правила, яких необхідно дотримуватися.

Пропонуємо вам добірку рекомендацій, які допоможуть отримати якісний компост швидко та просто!

Чотири компоненти для утворення компосту:

-основа, або ж субстрат, - це біорозкладний матеріал із високим вмістом вуглецю (С), наприклад: сухі рештки рослин, дерев (опале листя, солома, подрібнене гілля, тирса), картон тощо;

-органічні відходи - мають високий вміст азоту (нітрогену – N) – це рештки їжі (овочів, фруктів), молодої рослинності,

-повітря

-волога.

Рекомендації:

Оптимальні пропорції субстрату до органічних відходів: 2-3 частини субстрату до 1 частини органіки. Якщо субстрату буде замало, це може призвести до гниття та неприємного запаху.

Взагалі неприємний запах від компосту — ознака того, що щось пішло не так: замало субстрату, замало аерації (доступу повітря), забагато вологи. Відповідно, потрібно додати більше матеріалу для субстрату (заодно він поглине зайву вологу), «провітрити» компост можна завдяки перемішуванню вилами чи іншим доступним вам предметом.

Подрібніть матеріал, який використовуєте для субстрату: порвіть картон, подрібніть гілля тощо. Чим дрібніше буде субстрат, тим швидше відбуватиметься процес компостування.

Для компостування найкраще підходять залишки рослинного походження: качани, очистки фруктів та овочів, чайна заварка і кавова гуща (без цукру), залишки їжі, яєчна шкаралупа, свіжоскошена трава, бур’яни до того, як вони встигли утворити насіння тощо.

Важливо! Не використовуйте для компостування рештки тваринного походження (за винятком яєчної шкаралупи), а також олії, масла, жир у вашому компостері. Також не додавайте до компосту рештки хворих рослин.

Перемішуйте компост час від часу, додаючи нові шари субстрату чи порцій органічних відходів. Ніколи не утрамбовуйте компост: повітря — важливий компонент, що прискорює компостування.

Компостна суміш має бути вогкою, але не надто. Якщо компост починає неприємно пахнути, одна з причин — надмірна вологість: додайте більше субстрату.

Щодо температури, чим тепліше погода, тим швидшим буде процес. Однак і сам компост продукує тепло. Коли процес компостування буде «у розпалі», компост почне нагріватися – температура всередині може сягати понад +60 С. Коли суміш почне «стигнути», це буде ознакою завершення компостування, і зовсім скоро ви зможете використати свій компост як добриво.

Дотримуючись цих рекомендацій, усього за декілька місяців ви отримаєте чудове добриво для своїх рослин – чи то на підвіконні, чи на клумбі, в парку чи городі.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua