Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
26 серпня 2022 року 14:02

Відбувся освітянський форум

Останні дні серпня – пора, коли освітяни активно готуються до початку нового навчального року. Зокрема, це час традиційних педагогічних конференцій, під час яких підводять підсумок минулого навчального року та розставляють акценти на навчальний рік, що має починатися. Цього року захід відбувся в онлайн-форматі, з міркувань безпеки його учасників. До форуму педагогічних працівників „Освіта Пирятинщини: вектори розвитку у 2022-2023 навчальному році“ долучилися міський голова Андрій Сімонов та начальник Управління Державної служби якості у Полтавській області Юрій Кращенко.
"Починаємо цей навчальний рік в надзвичайно складних умовах, до яких маємо пристосуватися таким чином, аби в жодному разі не втратити якості освітніх послуг, які отримуватимуть наші діти. При цьому, плануючи навчальний рік, безумовним пріоритетом для нас є безпека дітей та учителів", - відзначив у своєму зверненні до освітянського загалу Андрій Сімонов. Також міський голова відмітив роботу Пирятинської Молодіжної ради, учасники якої активно долучилися до волонтерського руху, виступали ініціаторами багатьох заходів та проєктів у громаді.
Загалом під час роботи форуму були обговорені виклики, з якими зіткнулася освітня галузь в умовах воєнного стану, та окреслені вектори, за якими вона буде рухатися у новому навчальному році. Серед іншого говорили про зменшення освітньої субвенції та зниження рівня наповнення місцевого бюджету, про реорганізацію закладів дошкільної та позашкільної освіти. Мережа закладів потягом тривалого часу залишалася сталою, при цьому спостерігається стійка тенденція до зменшення кількості дітей. Як результат – вартість утримання вихованців у деяких дошкільних закладах сягає 111 тисяч гривень у рік. Саме з цієї причини ще у 2020 році у громаді був розпочатий процес створення дошкільних підрозділів на базі шкіл. Зараз цей досвід, який першими розпочали в Олександрівці, Сасинівці, Вишневому, впроваджується у більшості закладів у громаді. При цьому якість освітніх послуг для дітей залишається у пріоритеті!
Начальник відділу освіти, молоді та спорту міської ради Людмила Зібніцька проінформувала, що на початок навчального року мережа закладів загальної середньої освіти громади становить 11 закладів та 7 філій, в яких навчається 3092 учні, з них 45 учнів зараховано з числа вимушено переміщених осіб, 125 учнів на разі перебувають за кордоном, 52 - за межами громади.
Обговорили під час проведення форуму участь освітніх закладів у проєкті Європейського Союзу, який реалізує Пирятинська міська рада. У рамках цього проєкту в 5-ти освітніх закладах для старшокласників буде викладатися курс „Соціальне шкільне підприємництво“ та працюватимуть коворкінги, які дадуть можливість по-новому підійти до проведення уроків та позакласної роботи. Міський голова відзначив, що освітянський напрям реалізації багатовекторного проєкту проводиться досить успішно й подякував за це керівникам закладів, які їх реалізують.
Організація освітнього процесу в умовах, коли в Україні йде війна, - надзвичайно складний процес. Але, починаючи навчальний рік, керуємося постулатом про те, що найвищою цінністю було, є і буде людське життя та безпека наших дітей!

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua