Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
18 липня 2022 року 13:47

Працюють депутатські комісії

Розпочалася підготовка до чергової сесії міськради. Сьогодні відбулося засідання двох профільних депутатських комісій – з питань освіти, фізичної культури, охорони здоров'я, соціального захисту та гендерної рівності і комісії з прав людини законності, культури, молоді, депутатської діяльності, етики та ЗМІ.

Зокрема, профільна комісія розглянула та рекомендувала до розгляду на сесії питання про реорганізацію закладів дошкільної освіти в громаді. Заступник міського голови Тамара Коваленко детально пояснила депутатам ситуацію в дошкіллі, зазначивши, що відновити роботу закладів у офлайн-режимі в умовах війни фактично неможливо через  те, що у більшості з них  відсутні укриття. Навіть у тих, де вони є, підготувати їх відповідно до переліку вимог, складно. Тому наразі пропонується варіант, коли більшість закладів дошкільної освіти стають підрозділами шкіл, при цьому в дітей зберігається доступ до педагогічних послуг, зокрема, у формі соціально-педагогічного патронату. В існуючому вигляді поки зберігаються заклади дошкільної освіти у місті та у Березовій Рудці (15 дітей), Великій Кручі (40 дітей) і Нових Мартиновичах (25 дітей). Подібним шляхом, коли ЗДО стали підрозділами шкіл, багато громад в області пішли ще до початку повномасштабної війни. Як приклади наводився досвід Решетилівської, Чорнухинської, Глобинської громад. Загалом, в Полтавській області 19% закладів дошкільної освіти – дошкільні підрозділи. До речі, в нашій громаді така модель була запроваджена ще із жовтня 2020 року, коли Олександрівський ЗДО став підрозділом міської школи №6. Всього в громаді існує вже 3 дошкільні підрозділи – окрім Олександрівки, така модель працює у Вишневому та Сасинівці.

"Йдучи на прийняття цих непопулярних та важких рішень, ми вивчаємо досвід колег в інших громадах та орієнтуємося на перспективу наповнення дошкільних закладів у селах у найближчі роки. На жаль, статистика народжуваності говорить, що покращення демографічної ситуації  в селах найближчим часом не буде, - відзначив міський голова Андрій Сімонов. – Якщо ж у якомусь селі ми спостерігатимемо збільшення кількості дітей, зокрема, і за рахунок внутрішньо переміщених родин, ми зможемо відновити роботу закладу повноцінно".

Окрім цього, під час засідань комісій було заслухано звіти про виконання цільових програм у першому півріччі поточного року. Загалом зараз у нас реалізується 38 програм з затвердженим обсягом фінансування 134,9 мільйона гривень. Виділено на реалізацію заходів програм 104,9  мільйона гривень, у першому півріччі освоєно 27,3 мільйона гривень.

Серед іншого комісія питань освіти, фізичної культури, охорони здоров'я, соціального захисту та гендерної рівності погодила зміни до Програми підтримки Центру первинної медико-санітарної допомоги в частині внесення до неї заходу з придбання настінного рентген-апарату та його встановлення загальною вартістю 100 тисяч гривень.

Ці та ряд інших питань рекомендовані до розгляду на сесії.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua