Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
11 липня 2022 року 15:18

Про організацію освітнього процесу в умовах війни

Упродовж червня спеціальна комісія обстежила об’єкти укриття закладів освіти на відповідність нормативним вимогам. Зокрема, перевіряли загальний стан споруди, наявність вентиляції, двох виходів, герметичних дверей, електропостачання, резервного електроживлення,  системи водопостачання та каналізації, опалення, місць для сидіння й лежання, інтернет-зв’язку тощо.

Обладнання найпростіших укриттів повинні забезпечувати можливість безперервного перебування в них учасників освітнього процесу  впродовж не менше 48 годин. Захисна споруда вважається готовою до використання, якщо відсутні недоліки її утримання. З усіх навчальних закладів Пирятинської громади укриття мають 17, що становить 37% від загальної кількості. У жодному із закладів немає бомбосховища, наявні лише протирадіаційні та найпростіші укриття. Протирадіаційні укриття мають: Пирятинський ліцей №4, Вікторійська зш І-ІІІ ст., Теплівська зш І-ІІІ ст., Малютинська філія; серед дитячих садків у Пирятині – «Берізка», «Ромашка», «Сонечко»; у сільських населених пунктах – Березоворудський, Грабарівський, Смотриківський, Харківецький, дошкільний підрозділ Вишневецької зш І-ІІІ ст. У  Пирятинському ліцеї, Березоворудській зш І-ІІІ ст., Новомартиновицькій зш І-ІІІ ст., Калиновостівському та Великоручанському дитячих садках наявні підвальні або цокольні приміщення, які можуть бути використані як найпростіші укриття, за умови їх облаштування. З часу будівництва приміщень закладів не проводилися ремонтні роботи укриттів, зруйнувані  або недобудувані вентиляційні, каналізаційні системи, системи водопостачання та теплопостачання. Тому на даний час захисні споруди не є безпечними для дітей та працівників закладів та не можуть отримати акти готовності. Наприклад, протирадіаційне укриття Теплівської школи має один вихід, розраховане на 20 осіб, а у закладі лише самих працівників 27 осіб та 108 учнів.

Керівники закладів отримали рекомендації, розроблені Державною службою України з надзвичайних ситуацій відповідно до наказу МВС від 09.07.2018 № 579, щодо організації укриття в об’єктах цивільного захисту персоналу та дітей.  

Перші кроки з відновлення укриттів зроблено: вивезено сміття, підготовлено стіни та стелі до побілки, розчищаються аварійні виходи, вирівнюється підлога. Рішенням сесії міської ради спрямовано 1 млн.100 тис. грн. із залишків освітньої субвенції на внутрішнє облаштування приміщень цивільного захисту та придбання генераторів, за кошти місцевого бюджету здійснюються закупівлі медичних аптечок, вапна, цементу, піску тощо.

Освітній процес в умовах війни – складне питання, яке насамперед пов’язане із життям та безпекою дітей.  Говорити про відновлення очного навчання поки рано. Остаточне рішення залежатиме виключно від безпекової ситуації та висновків комісії за результатами перевірки укриттів, на підставі яких педагогічні ради закладів приймуть рішення про форму організації освітнього процесу в кожному закладі.

Діти і персонал мають бути у безпеці! Це головне. Це відповідальність засновника та керівника закладу за людські життя.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua