Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
10 лютого 2022 року 08:29

Суб’єктам господарювання, що планують імпорт насіння та садивного матеріалу

Україна входить до десятки найбільших імпортерів насіння у світі. Своєчасне забезпечення сільськогосподарських виробників якісним насінням є однією із умов розвитку агропромислового комплексу України. А оскільки якісне насіння часто виробляється за кордоном, сьогодні особливо актуальними є проблеми, пов'язані оформленням  та доставкою імпортного насіння кінцевому споживачу.

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління в Полтавській області звертає увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють імпорт   насіння та садивного матеріалу, що Постановою Кабінету Міністрів України   від 8 травня 2019 року № 383 затверджено «Порядок проведення перевірки сертифікатів та підтверджень у разі ввезення та/або вивезення насіння і садивного матеріалу, зразків насіння і садивного матеріалу, дослідних зразків сортів державним фітосанітарним інспектором під час здійснення фітосанітарного контролю».

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу здійснюється за умови належності  його до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України,  придатних для поширення в Україні та/або Переліку сортів рослин ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку), тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна.

Ввезення такого насіння і садивного матеріалу  на територію України    здійснюється за наявності:

Фітосанітарного сертифікату та сертифікату країни-експортера, що засвідчує якість насіння та/або садивного матеріалу;

Фітосанітарного сертифікату та сертифікатів ОЕСР і ISTA (в такому випадку насіння і садивний матеріал не потребують додаткової перевірки показників, зазначених у сертифікатах ОЕСР і ISTA).

Сертифікат країни-експортера засвідчує  якість насіння та/або садивного матеріалу. Перелік європейських агенств із сертифікації насіння, які видають сертифікати країни-експортера, знаходяться на офіційному сайті Європейської асоціації агенств із сертифікації насіння. Водночас, деякими країнами сертифікати видаються безпосередньо виробниками. Інформацію щодо компетентних органів країн-експортерів та зразків сертифікатів також можна знайти на сайті Державної служби  України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Сертифікат ОЕСР видається згідно з насіннєвими схемами ОЕСР і фактично є підтвердженням того, що імпортоване насіння дійсно відповідає певному сорту. Сертифікат ISTA видається згідно з правилами та в порядку, встановленими Міжнародною асоціацією з контролю за якістю насіння і містить відомості про посівні якості насіння.

Ввезення сортів рослин, не включених до Реєстру сортів, але які входять до Переліку сортів рослин ОЕСР тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, здійснюються виключно для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України в Порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 р. № 762. Суб’єкт господарювання, який планує імпорт, надсилає Держпродспоживслужбі повідомлення. Служба  протягом 5 робочих днів   письмово звертається до спеціально уповноваженого органу країни реєстрації сорту рослин для надання ним відповідної письмової згоди   на розмноження насіння за межами країни реєстрації, офіційно засвідченого стандартного зразка сорту та офіційного опису сорту та надає погодження на безоплатній основі.  

Ввезення на територію України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, які не включені до Реєстру сортів рослин України та/або Переліку сортів рослин ОЕСР, можуть здійснюватися виключно для селекційних, дослідних робіт і експонування суб’єктами господарювання.      Підтвердження надсилається   суб’єктові господарювання, а також органові у сфері митної справи не пізніше наступного робочого дня після прийняття відповідного рішення. Підтвердження діє з дня його видачі до дня фактичного ввезення в Україну погодженого обсягу насіння або садивного матеріалу, але не більше одного року.

З метою внесення сорту до Реєстру сортів, дослідні насіння і садивний матеріал ввозяться на підставі підтвердження Мінагрополітики (повідомлення про прийняття заявки до розгляду та ввезення дослідних зразків сортів для цілей експертизи заявки), за формою згідно Інструкції щодо забезпечення дослідними зразками експертизи заявки на сорт рослин, затвердженої Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.10.2017 № 576.

Сьогодні Україна робить впевненні та виважені кроки  і в напрямку виходу  на міжнародний ринок насіння (експорту насіння та садивного матеріалу), а саме     постійно вдосконалює систему сертифікації насіння з урахуванням міжнародного досвіду. І тут уже від вітчизняних виробників насіння залежить, якою буде частка українського насіння на найбільш привабливому ринку світу.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в

Полтавській області                                                                                        В.І. Залізняк

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua