Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
26 жовтня 2021 року 12:57

Соціальна лабораторія: безоплатні послуги для населення задля збереження здоров’я

 

З грудня 2020 року на Пирятинщині працює інновацінноваційна модель роботи з населенням у сфері збереження здоров’я − у переддень Нового 2021 року було підписано меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між виконавчим комітетом Пирятинської міської ради, в особі міського голови Андрія Сімонова, та Полтавським обласним благодійним фондом «Громадське здоров'я»,  в особі директора Андрія  Протопопова, в рамках проекту «Інноваційні підходи до виявлення пацієнтів з ВІЛ та залучення їх до лікування» (на виконання складової частини проекту «Прискорення заходів з подолання ВІЛ-інфекції в Україні» (HealthLink) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)).

Проєкт спрямовано на розширення доступу населення до консультування та тестування на ВІЛ та покращення якості послуг з профілактики та лікування для ЛЖВ (людей, які живуть з ВІЛ), шляхом зменшення стигми і дискримінації (зокрема у закладах охорони здоров’я),  а також надання соціальних послуг населенню громади у сфері збереження здоров’я (його фізичного, психічного, соціального та духовного компонентів) в форматі діяльності «Соціальної лабораторії».

Реалізація проекту відбувається в тісній співпраці з керівництвом Пирятинської громади, Полтавським обласним центром профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом, Департаментом охорони здоров'я Полтавської ОДА, КП «Пирятинський Центр первинної медико-санітарної допомоги», КП «Пирятинська лікарня Пирятинської міської ради» та Лубенським районним сектором №3 філії ДУ Центру пробації у Полтавської області в м. Пирятин.

В рамках співпраці Пирятинською міською радою надано приміщення для роботи Соціальної лабораторії та доступ до Інтернет.

В рамках моделі «СОЦІАЛЬНА ЛАБОРАТОРІЯ» безоплатно для населення здійснюються такі активності:

  • проведення лекцій, тренінгів, тематичних акцій, профілактика інфекцій, гармонізація сімейних стосунків тощо;
  • перегляд з подальшим обговоренням тематичних фільмів соціального спрямування та відеороликів;
  • розповсюдження оральних тестів на ВІЛ, презервативів, лубрикантів;
  • проведення асистованого тестування швидкими тестами на ВІЛ та інші інфекції;
  • проведення вимірювання рівня кисню та цукру у крові;
  • надання безкоштовно одноразових медичних масок та дезінфектантів;
  • поширення інформаційних матеріалів про здоровий спосіб життя та профілактику захворювань;
  • консультування з питань здоров’я профільними спеціалістами (гінеколог, інфекціоніст, дерматолог);

Починаючи з квітня 2021 року кількість населених пунктів Пирятинської ОТГ, де надаються послуги соціальної лабораторії, збільшилася з 3-х (села Олександрівка, Калинів міст та місто Пирятин) до 12-ти (села Вікторія, Вишневе, Березова Рудка, Теплівка, Смотрики, Сасинівка, Велика Круча, Грабарівка та Курінька).

За вказаний період здійснено 22 виїзди команди соціальної лабораторії у віддалені населені пункти Пирятинської ОТГ, з них 10 – спільно з лікарями-консультантами (гінеколог, дерматолог).

Загалом лікарем-гінекологом оглянуто 94 жінки, яким надано консультації, виявлено 56 патології репродуктивної сфери, здійснено 70 заборів мазків на цитологію; лікарем-дерматологом надано консультацій та оглянуто 35 пацієнтів, виявлено 25 патологій шкіряного покриву. Пацієнтам, у яких виявлено відхилення у сфері здоров’я, було рекомендовано звернутися за фаховою допомогою до профільних лікарів Пирятинської міської лікарні.

Усі, хто звертався за допомогою, відзначають високий рівень етики, людяності лікарів, їх професійність, і охоче розповідають про це своїм односельцям, сприяючи формуванню позитивного іміджу соціальної лабораторії.

Дати виїздів до ФАПів населених пунктів Пирятинської ОТГ в кожному конкретному випадку погоджувалися безпосередньо працівниками соціальної лабораторії із директором КП «Пирятинський ЦПМСД» та завідуючими ФАПами.

Особливістю діяльності даної моделі профілактики поширення ВІЛ є надання доступу населенню до безкоштовного, конфіденційного, швидкого тестування. Швидкими тестами на ВІЛ-інфекцію протестувалось 264 особи, безкоштовно розповсюджено 250 оральних тестів на ВІЛ в сейф-боксах для самостійного тестування. Виявлено 4 ВІЛ-позитивних випадки: пацієнти своєчасно поставлені на диспансерний облік і вже отримують АРТ  (антиретровірусну терапію) в кабінеті "Довіра" Пирятинської міської лікарні.

Всім бажаючим надані набори АнтиCOVID-19 (дезінфікуючі спреї для рук, одноразові медичні маски, інформаційно-освітні матеріали) та презервативи.

Кожен бажаючий може отримати консультації спеціалістів, зателефонувавши за номерами 050- 430-08-10, 050-304-91-66.

Також запрошуємо приєднатися до групи у фейсбук «СОЦІАЛЬНА ЛАБОРАТОРІЯ: соціальні послуги на базі Пирятинської ОТГ» , де регулярно публікуються новини та інформація про послуги: https://www.facebook.com/groups/894765777943631.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua