Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
19 жовтня 2021 року 16:55

Урядові зміни: громади Полтавщини можуть позбутися бюджетів розвитку

 

Кабінет Міністрів України хоче ліквідувати бюджети розвитку міст й дозволити Мінфіну та місцевим держадміністраціям права ініціювати зупинку рішення про місцевий бюджет – такі зміни, зокрема, Уряд разом із проектом Держбюджету на 2022 рік (№6000) подав зміни до Бюджетного кодексу(№ 6062), – йдеться у повідомлені Полтавського РВ АМУ. 

Зміни до Кодексу опрацьовано аналітичним центром Асоціації міст України. Фахівці проаналізували загрози, які призведуть до  скорочення джерел доходів для місцевих громад.

1. Проєкт закону (№ 6062) передбачає перенесення джерел фінансування доходів бюджету розвитку в загальний фонд. Таким чином, доходи розвитку будуть спрямовані на поточні витрати: фонд заробітної плати, утримання тощо, що фактично ліквідує місцеві бюджети розвитку на 2023 рік. Це також несе загрози додаткового навантаження на органи місцевого самоврядування в частині фінансування делегованих повноважень зокрема, у сфері освіти, охорони здоров’я та соціального захисту. Саме вилучення поняття «бюджет розвитку» зі статей Бюджетного кодексу позбавить органи місцевого самоврядування права на депозитне розміщення в банках.

2. Законопроєкт дозволяє забирати у місцевих бюджетів невикористані залишки освітньої державної субвенції (зміни до статті 103-2). Це заборонить місцевій владі використовувати можливість накопичення цих грошей. Крім того – це крок до формування неефективної мережі закладів освіти та скасування дієвого фінансового інструменту з оптимізації мережі закладів освіти.

3. Законопроєктом пропонується направляти до держбюджету 70% доходів від викупу комунальної землі (зміни до Прикінцевих та перехідні положень).

4. Мінфін та місцеві держадміністрації зможуть ініціювати зупинку рішення про місцевий бюджет до закінчення судового розгляду справи (зміни до ст.122). Такі зміни – пряме втручання держави у самостійність місцевого самоврядування (порушення ст.142, 145 Конституції України, ст.4, 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.7, 71 БКУ).

5. Законопроєкт передбачає надати повноваження Кабміну визначати порядок погашення середньострокових позик органами місцевого самоврядування (зміни до п.21 Прикінцевих та перехідні положень). Заборгованість місцевих бюджетів в обсязі 9 млрд гривень за середньостроковими позиками склалася у 2009–2014 роках і виникла через неправильне планування державними органами видатків з делегованих повноважень. ОМС були змушені для виправлення прорахунків Мінфіну запозичувати кошти для забезпечення бюджетної сфери (освіти, охорони здоров’я, соціального захисту тощо). Це призведе до втрати місцевими бюджетами 9 млрд гривень та погіршення фінансової основи ОМС та розбалансування місцевих бюджетів.

Полтавське регіональне відділення Асоціації міст України

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua