Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
23 вересня 2021 року 16:39

Порядок включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва

Виробництво насіння і садивного матеріалу є важливою складовою агропромислового розвитку та одним із основних факторів одержання високих урожаїв більшості сільськогосподарських культур в Україні, що підтверджує наявність сортових та посівних якісних показників.

Відповідно до Закону України «Про насіння і садивний матеріал» (ст.12) та Постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року №882 «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва», фізичні особи-підприємці та юридичні особи, які здійснюють виробництво насіння та/або садивного матеріалу для його реалізації, за умови додержання майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин, повинні бути внесені до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.

Саме включення суб’єктів до Реєстру забезпечує належне функціонування системи насінництва та розсадництва, контрольований доступ на ринок насіння і садивного матеріалу, яке відповідає вимогам законодавства та захисту прав споживачів. Інформація, що міститься у Реєстрі, є особливо важливою для тих суб’єктів господарювання, які планують придбати насіння чи садивний матеріал, оскільки вони можуть перевірити всі  дані реалізатора та його виробничої програми.

Суб’єктам господарювання, які планують виробництво насіння та садивного матеріалу  необхідно в наступному році,  до початку настання строків проведення польового оцінювання, подати заяву про включення юридичної або фізичної особи-підприємця до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, за формами, затвердженими наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 червня 2016 року №198 «Про затвердження форм заяв, які подаються для включення заявника до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва та для внесення змін до відомостей, які містить такий реєстр», оскільки проведення польового оцінювання насінницьких посівів та насаджень з подальшою видачою сертифікатів, що дають право реалізації насіння, передбачено лише у господарствах, занесених до Реєстру.

Заява може бути подана у письмовій та/або електронній формі. У письмовій формі заява подається особисто або надсилається  поштовим відправленням за адресою: 01008, Україна, м. Київ, вул. Михайла Грушевського,12/2.     В електронній формі сканкопія заяви подається в форматі PDF на адресу:  meconomy@me.gov.ua.  До заяви додається супровідний лист на фірмовому бланку підприємства.

Рішення про включення фізичної особи-підприємця або юридичної особи до Реєстру або про відмову приймається  протягом  10 робочих днів з дня подачі заяви. Копія рішення надається не пізніше наступного дня після його ухвалення. Результат та способи його отримання:

Підстави для відмови у включенні до Реєстру:

-невідповідність поданих документів вимогам Закону України «Про насіння і садивний матеріал»;

-виявлення у поданих документах недостовірної інформації.

Якщо  міністерством в установлений законом строк неприйно рішення про включення або ненадання вмотивованої відмови щодо включення до Реєстру , заявник через 10 робочих днів з дня подачі заяви має право на виробництво насіння і садивного матеріалу для їх реалізації без включення до Реєстру.

У разі зміни інформації шодо виробленої продукції садивного матеріалу, включеного до виробничої програми, або номера та дати видачі документа, на підставі якого набуто право на використання сорту (але не раніше одного разу на рік), суб’єкт насінництва та розсадництва зобов’язаний подавати оновлені відомості  .

Реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва формується щорічно, а надання адміністративної послуги «Включення до Державного Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва» є безкоштовним. На офіційному сайті профільного міністерства  даний  Реєстр є у вільному доступі цілодобово.   

Нагадуємо, що державний нагляд (контроль ) за діяльністю суб’єктів насінництва та розсадництва в області покладено на відділ контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтаській області. Поряд з цим   можна у спеціалістів відділу отримати консультації з питань, що стосуються сфери насінництва та розсадництва  за тел. 05356 3-30-25.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua