Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
18 вересня 2021 року 14:03

У Пирятинському музеї з’явилися нові експонати

Сьогодні, в День міста, Пирятинський краєзнавчий музей поповнився п’ятьма новими унікальними експонатами: трьома картинами, донедавна забутого на малій батьківщині, місцевого художника ХІХ століття Олексанра Швайкевича, щоденником його доньки і онуки та фотографією доньки. Всі ці речі подарувала музею голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, пирятинка Ольга Герасим’юк.

Цілком ймовірно, що до сьогоднішнього дня ім’я художника Олександра Швайкевича на Пирятинщині ніхто не чув. Про це говорять і наші краєзнавці. Одного разу Олександр Рудковський натрапив на кілька фото. Трішки згодом, разом з Ольгою Герасим’юк, почали вивчати цю тему і знайшли багато цікавих фактів і колекціонера, який має фото й документи, за якими вже склалася історія пирятинського художника-іконописця Олександра Швайкевича. Опираючись на ці дані, краєзнавець Олександр Рудковський провів для присутніх пізнавальну лекцію.

Як стало відомо, мати письменника із Усівки дворянського роду, а батько – козацького. Сам художник мав маєток в Пирятині на Замку. Цьому є документальне та фото підтвердження. Ймовірно, що на одній із подарованих картин, де зображений художник в саду, то є краєвиди двору Швайкевича. Ще одна картина – то автопортрет юного художника, і на третій картині – зображений козак. Достеменно не відомо історії цього полотна. За свої роботи художник отримав 5 срібних та одну золоту медаль, мав майже всі державні нагороди того часу. Його картини купував художньо-меморіальний музей Рєпіна. Основною темою художніх робіт було іконопис, розпис храмів та портрети.

Варто зазначити, що Олександр Швайкевич жив і в Одесі у власному будинку, який збудований за його ж проєктом. Ця будівля збереглася до цього часу. А в Одеському художньому музеї розміщені дві роботи пирятинського художника на постійній основі.

“Я вважаю, що повернення постаті Швайкевича до нас на батьківщину є дуже важливим кроком. Адже це як відкриття свого родича. Ніби дивишся альбом і дізнаєшся, ким був твій прапрадід, що він значив і що корисного зробив”, - відзначила Ольга Герасим’юк презентучи подарунки музеєві.

Заступник міського голови Тамара Коваленко подякувала меценатці за такі цінні експонати для нашого закладу, також висловила подяку краєзнавцю Олександрові Рудковському за змістовну лекцію та запропонувала провести такі в закладах освіти.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua