Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
16 серпня 2016 року 23:26

Проблеми зі збору та вивезення твердих побутових відходів обговорили на черговому засіданні виконкому

15 серпня 2016 року на розширеному засіданні виконкому  міської ради розглянуто актуальне для нашої громади питання: про стан виконання заходів щодо організації збору твердих побутових відходів на території Пирятинської об’єднаної територіальної громади. Варто зазначити, що це питання розглядалося в порядку контролю за виконанням рішення виконавчого комітету від 29 листопада 2012 року № 342  „Про заходи щодо формування і впровадження системи організації збирання та вивезення твердих побутових відходів у місті Пирятині“. До розробки цих заходів в рамках реалізації польсько-українського проекту „Прозора Україна“ вперше у 2012 році була долучена Пирятинська громада: квартальні, депутати міської ради, члени виконкому, освітяни, представники громадських організацій, райдержадміністрації, міської ради та ЗМІ. На делібераційних майстернях були сформовані фокус-групи, які обговорювали проблему і визначали можливі  шляхи її вирішення. Ці  рекомендації стали основою вищезазначеного рішення, яке було затверджено на розширеному засіданні виконкому. Саме тому на сьогоднішнє засідання виконавчого комітету були запрошені учасники делібераційної майстерні 2012 року та голови постійних депутатських комісій. Інформуючи присутніх заступник міського голови Максим Варава зазначив, що заходи щодо організації системи збору ТПВ на території міста реалізуються виконавчим комітетом впродовж чотирьох років. Значну частину з них виконано: покращено матеріально-технічну базу КП „Каштан“ (за цей час придбано два сучасних сміттєвози, євроконтейнери, збудовано майданчики для контейнерів, розроблено маршрути руху спецтранспорту для збору сміття, встановлено контейнери в приватному секторі нашого міста та в селах об’єднаної громади, упорядкувано полігон ТПВ, облаштовано під*їзну дорогу до нього, виконано часткове огородження полігону, встановлено вагончик для працівника сміттєзвалища, закінчуються роботи по будівництву ангару для зберігання спецавтомобілів), затверджено еколого-просвітницьку програму міської ради; долучено до екологічного виховання дошкілля, позашкілля, щорічно проводиться конкурс з благоустрою на кращий будинок міста, в штатний розпис КП „Каштан“ введено посади інспектора та майстра з благоустрою, контролера.

Віталій Скочко, директор комунального підприємства „Каштан“, і Валентина Бих, головний бухгалтер, додали, що  підприємство працює над удосконаленням маршрутів по вивезенню сміття, над будівництвом майданчиків та встановленням на них контейнерів у приватному секторі міста, а також над укладенням договорів з населенням. Проте сплата за надану послугу з вивезення ТПВ надходить лише від 30% населення.

Члени виконкому, депутати міської ради та запрошені відзначили, що, на жаль, свідомість деяких жителів нашого міста в цьому питанні й досі низька. Договори на вивезення сміття населення відмовляється укладати, кошти до міського бюджету не сплачуються, але сміття до контейнерів виноситься і вивозиться ними не тільки в поліетиленових пакетах, а й у величезних мішках, виноситься  бур’ян, спиляні гілки дерев, будівельні відходи.

Враховуючи обговорення питання міський голова Олексій Рябоконь дав доручення КП „Каштан“ переглянути маршрути руху сміттєвоза по вулиці Гоголя та збільшити частоту поїздок. Крім того, необхідно більше і активніше працювати з громадою по заключенню договорів на вивезення сміття. Завдання міської ради та КП „Каштан“: будувати майданчики для розміщення контейнерів, щоб дати можливість людям залишати побутові відходи цивілізовано. У нас значно зменшилося несанкціонованих смітників за межами міста або на його окраїнах, але комунальникам необхідно максимально забезпечити систематичність вивезення сміття, яке накопичується на контейнерних майданчиках.  Також до цієї роботи повинна долучитися і сама громада, засоби масової інформації. На жаль, можливості ЗМІ та інтернетресурсів використовуються не на повну потужність. В Європі одним з обов’язкових податків – є податок на сміття. В Україні, на жаль, немає. Тому кожен з нас повинен розуміти, що ми продукуємо сміття і за його вивезення необхідно сплачувати кошти. Вартість такої послуги для населення 6,5 грн. на одну особу на місяць.

Члени виконкому Володимир Крагель та Віктор Бугайов підтримали міського голову та внесли пропозицію створити робочі групи за участю депутатів міської ради, членів виконкому, комунальників та квартальних для роботи з населенням по укладенню договорів на послугу з вивезення ТПВ, а також по роботі з боржниками. Володимир  Кривобок, депутат міської ради, запропонував КП „Каштан“ надати депутатам необхідну інформацію про стан укладення таких договорів та заборгованість по цій послузі по вулицях, які належать до виборчих округів. Крім того, члени виконкому вирішили, що пріоритетними для проведення ремонту дороги (асфальтуваня) чи облаштування нічного вуличного освітлення необхідно обирати саме ті вулиці, де жителями стовідсотково сплачуються кошти за збір та вивезення сміття.

Потім було заслухано інформацію керівників комунальних підприємств міста  про виконання фінансових планів та господарську діяльність за перше півріччя 2016 року.

КП „Каштан“ за вказаний період отримало 2,2 тис. грн. прибутку від господарської діяльності. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року доходи підприємства зросли тільки від вивозу ТПВ на 12,5 тис. грн. По викачуванню нечистот, утриманню будинків, наданню ритуальних послуг доходи підприємства знизилися. КП „Пирятинський міський водоканал“ спрацювало з прибутком  269,6 тис.грн. Виконком міської ради зобов’язав начальника підприємства активізувати роботу по відключенню боржників від водопостачання та за несанкціонований відбір води.

Пирятинські госпрозрахункові очисні споруди отримали незначний прибуток в сумі 1,8 тис.грн. У першому півріччі 2016 року підприємство значно збільшило обсяг виробництва послуг з централізованого водовідведення, відповідно збільшився дохід підприємства та сплата обов’язкових платежів та податків до бюджету. Постійно зростаючі тарифи за спожиту електроенергію спричинили збільшення матеріальних витрат.

КП „Готель „Пирятин“ із - за невисокої завантаженості проживаючими отримав незначний прибуток – 0,4 тис.грн.

Комунальне підприємство роздрібної торгівлі „Райдуга“ впродовж звітного періоду отримало прибуток 3,6 тис. грн. Члени виконкому міської ради запропонували керівнику підприємства встановлювати ціни на продукцію, які б могли зацікавити потенційних покупців, – заклади освіти та  виконавчий комітет міської ради.

Крім того, на засіданні виконкому було розглянуто ряд питань соціального захисту, будівництва та  підсумків роботи зі зверненнями громадян.

З усіх питань порядку денного прийнято відповідні рішення.

Більш детально з рішеннями можна ознайомитися в рубриці „РІШЕННЯ ВИКОНКОМУ“ .

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua