Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
10 червня 2021 року 13:48

Прокуратура застерігає: «Як не стати жертвою шахраїв!»

Останнім часом одним із найпоширеніших видів злочинів є шахрайство. Зокрема, це виманювання коштів громадян, персональних банківських даних, підробка документів, так званих обіцянок «зняття порчі», обміну валют або старих грошових знаків на нові. Також значна частина громадян страждають від шахрайських дій з продажу товарів через Інтернет-ресурси, зокрема на веб-сайті «ОЛХ», інші фіктивні сайти, використовуючи які зловмисники отримують на свої рахунки передоплату за неіснуючий товар.

У 2020 році Пирятинським відділом Лубенської окружної прокуратури до суду скеровано 6 кримінальних проваджень вказаної категорії, за результатами розгляду яких судом винесено 6 обвинувальних вироків.

Протягом 2021 року прокурорами Пирятинського відділу скеровано 5 обвинувальних актів за фактами шахрайства, 4 з яких розглянуто судами та ухвалено обвинувальні вироки.

Зловживаючи довірою, шахраї вигадують різні фінансові схеми, задля отримання незаконним шляхом грошових коштів громадян. Зловмисники телефонують до людей і представляються працівниками банку, просять повідомити реквізити своїх карткових рахунків, а потім знімають з них заощадження. Користуючись карантинними заходами, шахраї під час телефонних розмов повідомляють людям, що їм нарахована допомога від держави і для переведення на карту необхідні її реквізити.

Щоб вберегтися від таких злочинів, пам'ятайте, що банк ніколи не буде телефонувати клієнту для уточнення будь-яких даних. Якщо вам все-таки зателефонували та пропонують  підвищення кредитного ліміту, перерахування допомоги від держави, терміново заблокувати картку або підключити якусь іншу послугу, краще покладіть слухавку та зверніться у найближче відділення банку або зателефонуйте у банк за перевіреним номером.

При розрахунку карткою за товари чи послуги в торгово-сервісній мережі стежте за діями  продавця, щоб уникнути записування або запам’ятовування номеру картки та CVV-коду, який написаний на зворотньому боці. Обов’язково підтверджуйте свою покупку пін-кодом або підписом на чеку POS-терміналу банку. Для отримання коштів на картку необхідно надати партнеру лише її номер. Не потрібно жодних підтверджень про платіжність картки в терміналі чи банкоматі. Не повідомляйте нікому одноразові паролі, які приходять вам на мобільний телефон. В жодному разі не розголошуйте термін дії картки і пін-код, який не варто записувати на картці, або зберігати записаним в гаманці біля картки.

Крім цього, не потрібно відповідати на підозрілі смс-повідомлення щодо нарахування бонусів або виграшів, адже скоріше за все, це також продумані шахраями схеми виманити у вас гроші.

Пам’ятайте, лише ваша пильність зможе убезпечити від шахрайських дій!

За інформацією Пирятинського відділу Лубенської окружної прокуратури

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua