Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
4 серпня 2016 року 13:12

До уваги неприбуткових організацій

Лубенська ОДПІ  ГУ ДФС у Полтавській області повідомляє, що з метою  виконання вимог Податкового кодексу України, постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №440 затверджено Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру.

Відповідно за вищезазначеного Порядку, установчі документи неприбуткових організацій (крім іншого) повинні :

-              містити заборону розподілу отриманих доходів або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;

-              передбачати передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Ця вимога не поширюється на об'єднання та асоціації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків;

-  передбачати, що доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Звертаємо увагу, що на сьогодні, у статутах більшості неприбуткових організацій відсутні вищезазначені норми і це  не дає їм можливості з 01.01.2017 року залишатися в статусі неприбуткових. Таким чином, платникам необхідно перереєструвати свої установчі документи (статути) шляхом доповнення їх необхідними нормами та подати до Лубенської ОДПІ (в т.ч. відділень) реєстраційну заяву із позначкою «зміни» і копії змінених установчих документів (статутів).  Профспілкові та громадські організації повинні перереєструвати свої установчі документи (статути) в Головному територіальному управління юстиції у Полтавській області, а інші неприбуткові установи – у державного реєстратора. Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не приведуть свої установчі документи у відповідність із нормами Податкового кодексу України до 1 січня 2017 року - не будуть включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Нагадаємо, що до неприбуткових організацій, зокрема, можуть бути віднесені: бюджетні установи, громадські об'єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди; спілки, асоціації, житлово-будівельні, дачні, садівничі та гаражні кооперативи (товариства), ОСББ, професійні спілки, їх об'єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об'єднання, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам Кодексу.

У разі виникнення питань щодо оподаткування неприбуткових організацій звертайтесь до Центрів обслуговування платників Лубенської ОДПІ та відділень.

 

Сектор організації роботи Лубенської ОДПІ

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua