Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
9 липня 2016 року 10:58

Кращі практики місцевого самоврядування у сфері співробітництва громад: практичні результати і вигоди

Саме такою була тема всеукраїнського семінару з обміну досвідом, який відбувся 5-6 липня у Житомирі, організований Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України у співпраці з Програмою Ради Європи „Децентралізація і територіальна  консолідація в Україні“.

Учасниками цього заходу були представники 5-ти областей України – Житомирської, Полтавської, Львівської, Чернігівської та Хмельницької, які презентували свої кращі практики місцевого самоврядування. Досвід Пирятинської міської ради щодо реалізації проекту співробітництва територіальних громад презентувала керуюча справами виконкому міської ради Лариса Кочур.

 Основною темою семінару було обговорення питання реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади – від концепції до побудови спроможної громади.

 Менеджер Програми Ради Європи Андрій Гук розповів, що в умовах обмеженого фінансування є дві можливості підвищити ефективність діяльності органів місцевого самоврядування та якість послуг для громадян: „це або об’єднання територіальних громад або співробітництво. Наприклад, декілька громад можуть утворити спільне комунальне підприємство, утримувати спільний транспорт або організувати спільний проект. У такий спосіб громади не лише зекономлять кошти, а й покращать якість надання послуг для населення“.

Експерти Програми Ради Європи Валентина Полтавець та Ігор Абрам’юк у виступах зазначили, що 8 червня оголошено старт конкурсу „Кращі практики місцевого самоврядування у 2016 році“ за трьома напрямками: створення робочих місць і підвищення економічної спроможності органів місцевого самоврядування, співпраця територіальних громад та утворення центрів надання адміністративних послуг. До участі в конкурсі запрошуються органи місцевого самоврядування всіх рівнів: обласні, районні, міські, селищні та сільські ради.

Варто додати, що наступний день програми був присвячений відвідуванню Іршанської та Новоборівської об’єднаних територіальних громад Житомирської області та ознайомленню з їх кращими практиками. Григорій Рудюк презентував проект співробітництва громад в організації місцевої пожежної охорони, показав станцію очистки води та реконструйований центр розвитку дитини.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua