Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
22 березня 2021 року 15:03

Обробіток малини від шкідників та хвороб

  Профілактичним заходом щодо попередження розвитку захворювань та паразитування шкідників в літній і осінній сезон є обробіток кущів малини препаратами від розвитку хвороб та пошкодження шкідниками. Обробіток малини навесні від хвороб і шкідників слід здійснювати в період утворення бутонів, приблизно за тиждень до настання цвітіння. Для цього можна скористатися хімічними або народними засобами.

 Важливо! З настанням цвітіння обробіток малини від шкідників і хвороб проводити категорично заборонено, оскільки це шкодить комахам запилювачам.

Для обробки малини хімікатами можна використовувати наступні речовини:

- Сечовина зміцнює малину, насичує її азотом для прискореного зростання і активізує захисні механізми рослини для боротьби з шкідниками та захворюваннями. На кожен 1 м2 посадки слід використовувати 15-20 гр речовини, розчиненого в 300 гр води. Обприскуючи малину сечовиною, можна ефективно боротися з довгоносиком, попелицями та деякими іншими шкідниками.

- Мідний купорос є ефективним засобом боротьби з грибковими захворюваннями, зокрема, з сірою гниллю та антракнозом. Використовують мідний купорос для обприскування стебел, листочків і грунту по периметру малини. Приготувати засіб можна шляхом розчинення мідного купоросу у воді в співвідношенні 1 гр на 1 літр.

- Залізний купорос використовують для боротьби з борошнистою росою, іржею та антракнозом. Обробка малини полягає в обприскуванні цією речовиною у концентрації 1% (10 гр залізного купоросу на 1 літр води).

Варто відзначити, що причиною розвитку більшості інфекційних і грибкових захворювань є висока вологість і кислотність грунту. Саме тому слід чітко регулювати режим поливу малини. Знизити кислотність грунту можна шляхом внесення деревної золи, доломітового борошна, гашеного вапна. Витрата цих речовин повинна складати приблизно 150 гр на 1 м2 грунту.

Народні засоби

Захистити малину від шкідників та захворювань можна за допомогою народних засобів:

- Гірчиця є відмінним захисним засобом від личинок довгоносика. Використовують її для обприскувань малини, попередньо приготувавши розчин у співвідношенні 20 г сухої гірчиці на відро води. Отриману суміш слід настояти 12 годин. Запах гірчиці відлякує комах-шкідників.

- Також боротися з довгоносиком можна харчовою содою. Для приготування розчину необхідно 2 ст. ложки соди розчинити в 10 л. води. Приготованою сумішшю обприскують малину.

- Знищити шкідників на малині і на прилеглих земельних ділянках можна за допомогою окропу. Проводити такий захід необхідно відразу ж після розтавання снігу. Більшість шкідників та їх личинки після такої процедури гинуть.

- Малиновий жук є широко поширеним шкідником даної культури. Боротися з ним можна навесні за допомогою настою полину. Для цього сухі гілки полину слід заварити і настояти 12 годин. Після цього використовувати для обприскування. Замість полину, також можна використати настій чорнобривців. Обробку такими гіркими настоями потрібно проводити не менше двох разів за весну.

- Відлякує шкідників і захищає малину від захворювань настій пижми. Його можна готувати з сухої сировини в пропорції 350 гр на 5 л окропу. Відвар настоюють протягом доби, після чого знову доводять до кипіння і проціджують. Отриманий відвар розводять водою до 10 літрів.

- Мульчування грунту біля коренів малини дозволяє запобігти надмірному випаровуванню вологи, однак, якщо мульчувати грунт сосновою хвоєю, то можна додатково захистити малину від сірої гнилі та довгоносика.

  Застосовувати народні методи можна багаторазово, оскільки настої і розчини не містять в собі шкідливих речовин, а значить, ягоди будуть по-справжньому смачними і корисними.

 

Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області                                       

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua