Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
21 березня 2021 року 10:14

21 березня - Всесвітній день лісів

Міжнародний день лісів був започаткований 21 березня, за рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй 28 листопада 2012. Кожен рік, різні заходи святкують і підвищення обізнаності про важливість всіх видів лісів і дерев за межами лісів на благо нинішнього і майбутніх поколінь. Країни закликаються здійснювати роботу по організації місцевих, національних та міжнародних заходів за участю лісу і дерев, таких як посадка дерев кампанії, в Міжнародний день лісів. Секретаріат форуму Організації Об'єднаних Націй по лісах, у співпраці з продовольчою і сільськогосподарською організацією, полегшує реалізацію таких заходів у співпраці з урядами, спільним партнерством по лісах, та міжнародними, регіональними і субрегіональними організаціями.

Міжнародний день лісів вперше відзначався 21 березня 2013 року. Ліси називають «легенями планети»: вони поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень.

Територія нашої громади багата пам'ятками природи. Загалом тут 21 природоохоронний об'єкт. Це національний природний парк «Пирятинський»; ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Дейманівський»; гідрологічний заказник загальнодержавного значення «Куквинський»; шість гідрологічних заказників місцевого значення — «Березоворудський», «Великокручанський», «Гурбинський», «Давидівський», «Сасинівський» та «Харківецький». Має район загальнозоологічний заказник місцевого значення «Леляківський», ентомологічний заказник місцевого значення «Гришківка». Кілька об'єктів відносяться до категорії ботанічних — лісопарк «Острів Масальський», ботанічний заказник місцевого значення «Шкуратівський», ботанічні пам'ятки природи місцевого значення: «Парк», «Дуб черешчатий» та «Олександрівський дуб». Два із природоохоронних об'єктів є комплексними — «Старий шлях» і «Бурти» комплексні пам'ятки природи місцевого значення. Є на території району і два заповідних урочища — «Куквин» та «Яри-Поруби» віднесені до категорії об'єктів зі статусом місцевого значення. До цього списку додамо іще пам'ятку садового мистецтва загальнодержавного значення «Березоворудський», створений у давні часи родиною Закревських у своєму маєтку в селі Березова Рудка. Парк, дерева якого бачили іще Тараса Григоровича Шевченка. Як видно із цього переліку, топографічні особливості, географічні характеристики та географічні особливості Пирятинщини наклали свій відбиток на характер природоохоронних об'єктів. Значний відсоток їх — це гідрологічні заказники.

Створені в різний час і за різних умов та з різною метою вони об'єднані одним — намаганням зберегти первісну природу стародавнього Пирятинського краю. До того ж ці осередки дикої природи є багатим джерелом для вивчення рослинного і тваринного світу Полтавщини.

З 1 січня 2019 року в Україні набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів», який посилює заходи проти знищення українських лісів. Порушники правил пожежної безпеки в лісах заплатять штраф, який збільшився у 5 разів і зараз становить 5–15 мінімумів неоподатковува­них доходів (раніше він становив 1–3 неоподатковуваних мінімуми). Якщо необережне поводження з вогнем при­звело до пожежі, штраф зростає до 15–50 мінімумів, а чи­новники у такому випадку сплатять до 35–60 мінімумів. Також з 3–7 до 15–35 неоподатковуваних мінімумів збільшили штраф за введення в експлуатацію підприємств без облад­нання, яке не допускає шкідливого впливу на ліс.

Уряду доручено розробити комплексну програму віднов­лення лісового фонду України та визначити першочергові обсяги робіт щодо відновлення лісів і лісорозведення, охо­рони лісів від пожеж, захисту від шкідників і хвороб, інших лісогосподарських заходів. (Інформацію використано з різних джерел інтернет-видань та Вікіпедії).

Кожна людина, стверджує народна мудрість,  за своє життя повинна посадити хоча б одне дерево. Ліс це організм, який потребує надійного захисту і особливого піклування. Тому давайте разом дбайливо ставитися до лісів. Перебуваючи у лісі, насолоджуймось його красою та оберігаймо від сміття та пожеж.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua