Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
16 березня 2021 року 13:46

Обстежено стан вітряка "Євтухів млин"

       16 березня комісійно обстежено технічний стан споруди – вітряка „Євтухів млин“, збудованої 1906 року в с. Дейманівка.
     На чолі з заступником міського голови з питань діяльності виконкому міської ради Олександром Котенком в роботі комісії взяли участь спеціалісти відділу управління  комунальною власністю та староста села.
       Отже, встановили, що вітряк у Дейманівці збудували в 1906 році. Звів його місцевий майстер Євтух Ярошенко. Саме тому споруда отримала назву «Євтухів млин».
Відреставрованому  млину  вже більше ста років. Унікальність його в тому, що всі механізми повністю відновлені, що робить його єдиним у своєму роді на Полтавщині.Ініціатором реставрації пам’ятки став уродженець Дейманівки Володимир Миленко. В 2012 році він разом з головою Дейманівської сільської ради Василем Брюховецьким організував пошук спонсорів та майстрів для проведення ремонтних робіт. Над реставрацією млина працювали робітники НПП «Пирятинський» за підтримки працівників Харківського науково-дослідного природоохоронного відділення.
     Відновлювальні роботи завершились 28 лютого 2014 року. Одним зі спонсорів реставрації споруди виступив міський голова, будучи ще депутатом Полтавської обласної ради, Андрій Сімонов. Також фінансову допомогу надали: народний депутат України Тарас Кутовий, ТОВ "Яромир-Агро", ТОВ "Пирятинський делікатес", приватний підприємець В.Коба, голова Української Млинологічної Асоціації Н.Лавріненко, депутат обласної ради І.Близнюк, ТОВ "Пирятиндрев". Відчутну допомогу у відновленні надали працівники парку та жителі села.
       На початку ХХ століття таких млинів у самій лише Дейманівці майстер спорудив близько двадцяти. Його роботу шанували, а самого майстра запрошували будувати подібні вітряки по всьому повіту! Млини Ярошенка стояли в Яцинах, Білоцерківцях, Скибенцях, Куріньці, Прихідьках, Харківцях та Вечірках, але до наших часів достояв лише один, у Дейманівці, на батьківщині умільця.
       На даний час ця споруда утримується в належному стані працівниками НПП „Пирятинський“.
       Додамо, що на засідання чергової сесії заплановано розгляд питання про прийняття вітряка до комунальної власності Пирятинської міської територіальної громади.
     Також буде рекомендовано профільному управлінню міської ради вивчити питання про можливість присвоєння споруді статусу історичної пам’ятки місцевого значення.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua