Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
11 березня 2021 року 09:22

ПАМЯТКА АГРАРІЮ!

Попередження отруєння бджіл засобами захисту рослин

Основним в попередженні отруєння бджіл засобами захисту рослин є комунікація та взаємоповага між агровиробником, органами місцевого самоврядування та пасічником.

На сьогодні розроблено ряд методичних рекомендацій щодо дій пасічника з метою недопущення отруєння бджіл засобами захисту рослин, в основі яких лежить інформування пасічником органів місцевого самоврядування, агровиробників про місця розміщення стаціонарних та кочових пасік. Також запроваджено автоматичну інформаційну систему Grand Expert, яка повинна використовуватися як агровиробником так і пасічником.

Фізичні та  юридичні  особи,  які застосовують засоби захисту рослин для обробки рослин зобов’язані:

1. Не пізніше  ніж за  три  доби  до  початку кожної обробки попередити про це власників суміжних сільськогосподарських угідь, населення, в т.ч. пасічників,  пасіки яких знаходяться на відстані до   десяти   кілометрів   від   оброблюваних   площ.   При  цьому повідомляється:

- дата обробки;

- місце обробки;

- спосіб обробки (наземний (крапельний, розпилення); авіаційний)

- назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

- час  ізоляції бджіл;

- про заборону ближче 1 км від місця авіаобробки проводити інші сільськогосподарські роботи, випасати тварин, про необхідність перевезенням пасік до іншого місця медозбору на відстань більше 5 км від місця проведення авіаційних обробок на період до 5 днів.

2. У період проведення робіт:

- при наземному обробітку у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, встановити попереджувальні написи;

- при авіаційному обробітку у радіусі 300 м від меж ділянок, що обробляються, встановити попереджувальні написи, з вказанням кінцевого терміну очікування, а також на дорогах, які проходять через ці поля і на інших дорогах, що ведуть до аеродрому/вертодрому.

3. Не обробляти квітучі медоноси і  пилконоси під час масового льоту бджіл.

4. Всі роботи з пестицидами слід проводити у період відсутності льоту  бджіл  у ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 0С.

4.1 Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібно крапельне) і 4 м/с (крупно крапельне).

4.2 Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільськогосподарськими культурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 метрів, при штанговому і гербігації – 300 метрів. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно – захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку руху повітря від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.

5. Застосувати агрохімікати згідно з їх Переліком, затвердженим в установленому порядку центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики.

Забороняється:

1. Проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розміщені ближче:

- 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

- 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природо – заповідного фонду (заповідників, національних парків, і т.д.);

- 1 км від населених пунктів, тваринницьких ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які використовуються для споживання людиною (цибуля-перо, кріп, огірки, капуста, томати, малина і т.д.)

2. Проводити   оранку  та  будь-яким  іншим  чином руйнувати медоносні угіддя,  застосовувати засоби захисту  рослин, стимулятори  їх  росту,  мінеральні  добрива,  інші  препарати  та здійснювати будь-які роботи,  що  можуть  призвести  до  фізичного знищення бджіл під час медозбору.

 

Джерела інформації:

1. Закон України «Про бджільництво»

2. Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл

3. Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98

4. Государственные санитарные правила авиационного применения пестицидов и агрохимикатов в народном хозяйстве Украины

 

Пирятинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua