Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
9 березня 2021 року 20:11

«Пирятин – поза часом», - презентовано Альбом історичних замальовок

9 березня в Пирятинському культурно-громадському центрі презентували Альбом історичних замальовок «Пирятин – поза часом», розроблений відділом культури і туризму Пирятинської міської ради.

«51 сторінка рафінованої історії Пирятинщини, 38 ілюстрацій, зроблених із великою любов’ю до рідного міста»,- так охарактеризувала в ході презентації Альбом Олена Гуленко, ініціатор видання.

Розпочали захід із читання поезії Тараса Шевченка у супроводі мелодії на бандурі. Поезію виконала Галина Балацька, завідуюча Харківецьким сільським будинком культури, музичний супровід – Анастасії Шокодько, учениці Пирятинської школи мистецтв.

Про зв'язок Тараса Шевченка із нашим містом розповів краєзнавець Валерій Квач, наголосивши, що світ міг і не знати Великого Кобзаря, якби не щасливе його знайомство із пирятинцями, що допомогли викупити його з неволі. Варто зазначити, що Шевченко розпочинав свій творчий шлях саме як художник, свого часу закінчив Академію мистецтв та став академіком гравюри.

Пісні на вірші Шевченка виконали Алла Ященко та Ніна Черненко, артистки Олександрівського сільського клубу, акапелльно заспівав «Бандуристе, орле сизий» Василь Калінкін із Прихідьок, зірвавши шквал оплесків.

Під час презентації Олена Гуленко знайомила публіку із малюнками Альбому та авторами робіт. Перед присутніми виступила Дар’я Оропай, яка першою підтримала Оленину ідею та організувала своїх друзів-художників для спільної роботи, як зазначила Дар’я «у вільний час та абсолютно безкоштовно художниками було виконано кропітку та складну роботу». Як працювалося над зображенням Замку, поділився її чоловік В‘ячеслав Оропай. Перед присутніми виступив член Національної спілки художників України Олексій Іванюк, подякував відділу за ініціативу та висловив сподівання, що це тільки початок, а в майбутньому було б добре провести мистецький пленер.

Про історичну цінність Альбому в своєму виступі наголосив краєзнавець, головний зберігач фондів Пирятинського краєзнавчого музею Олександр Рудковський. А всі присутні пограли у краєзнавчу вікторину, вгадуючи, де яка будівля зображена.

Наостанок ведуча привітала художницю Віру Докучаєву із днем народження та побажала всім вдалих майбутніх мистецьких проектів.

Альбом видано за кошти Пирятинської міської ради, ознайомитися з ним можна в бібліотеках Пирятинської територіальної громади.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua