Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
4 березня 2021 року 15:53

Безпечність та якість молока – запорука здорового харчування

Щодня мільйони людей у світі споживають молоко та молочні продукти, адже вони корисні, поживні та смачні. Молоко є дуже важливим елементом харчування людини - як дорослої, так і дитини.  У ньому містяться всі харчові речовини, необхідні для розвитку й існування людини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни А, Д, С, В1 і В2, макроелементи (кальцій, фосфор, калій, магній, натрій, хлор) і мікроелементи (мідь, цинк, марганець, фтор, бром, йод).

Вживання 0,75-1 л молока в день може майже повністю забезпечити потребу в більшості мінеральних речовин і ряді вітамінів.

Молоко служить незамінною їжею для грудних дітей, відіграє велику роль у харчуванні хворих, а також дуже корисне, як і всі молочні продукти, для дорослих здорових людей. Але його безпечність часто викликає сумніви.

Безпечність сирого  молока оцінюється за такими критеріями:

- кількість соматичних клітин

- загальним бактеріальним забрудненням

- наявність  залишків інгібуючих речовин (антибіотиків), яких в загалі не має бути в молоці.

Загальне бактеріальне забруднення та кількість соматичних клітин залежить від здоров'я корів, дотримання вимог доїння та правильних умов зберігання продукту. Кількість соматичних клітин у здорових корів  низька. Проте вона збільшується, якщо вим'я інфіковане, наприклад при маститах.  Шкідливі  бактерії в молоко потрапляють з інфікованого вимені, брудного обладнання та навколишнього середовища. При неправильному охолодженні та зберіганні молока  шкідливі  бактерії швидко розмножуються. Рівень бактеріального забруднення можна визначити лише в  лабораторії.

Відсутність антибіотиків у молоці – один з основних показників безпечності цього продукту. Одна з причин, чому не можна вживати молоко з антибіотиками, полягає в тому, що наявність антибіотиків у харчових продуктах призводить до утворення стійких до антибіотиків патогенних мікроорганізмів. Згодом, коли з'являється захворювання і доводиться підбирати ефективні медичні препарати, виникають серйозні труднощі. Що стосується алергій, то звичайний пеніцилін відрізняється особливою антигенною інтенсивністю. У 5 відсотків людей при попаданні в організм цього препарату виникає реакція гіперчутливості. Ще один з факторів, чим небезпечне молоко з антибіотиками – це токсичність даних препаратів. Найбільш небезпечні в цьому плані:

- стрептоміцин, який токсично впливає на нервову систему - як центральну, так і периферичну;

- тетрациклін, який призводить до зміни складу крові, дифузного переродження печінки, токсикозу центральної нервової системи;

- хлорамфенікол, який отруює різні органи і системи, а також істотно пригнічує імунітет.

Для виявлення залишків антибіотиків у сирому молоці використовуються спеціальні  тести.

Спеціалісти Пирятинської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби   проводять  дослідження на визначення кількості соматичних клітин за допомогою приладу LACTOSCAN SCC, який автоматично підраховує їхню кількість  та видає результат; на наявність залишків антибіотиків  та інгібуючих речовин - за допомогою редукційного тесту з діамантовим чорним (БРТ тест).

Лабораторія співпрацює з багатьма господарствами області та підприємствами, а саме: ТОВ «Леляківське»,ФГ «Берегове»,ПСП «Першотравневе»,ТОВ «Молочні Роси»,СТОВ «Хоробор Агро», агропромхолдинг «АСТАРТА-КИЇВ» та інші.

 

Пирятинська міжрайонна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua