Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
30 листопада 2020 року 15:08

Комунальні підприємства є однією з найважливіших складових місцевої економіки

На теренах Пирятинської міської територіальної громади функціонують п’ять комунальних комерційних підприємств, які у процесі своєї фінансово-господарської діяльності формують доходи і здійснюють витрати. Проаналізувавши їх звіти про виконання фінансових планів за 9 місяців поточного року виявлено, що сукупні доходи склали 19,8 млн.грн., поточні витрати на виробництво та реалізацію продукції, робіт, послуг (повна собівартість)  - 17,7 млн.грн. (відповідно на 9,7% та на 13,4% менше, ніж передбачено планом).

Різниця між цими двома показниками -  фінансовий результат, відображає стан виробничо-фінансового менеджменту, ефективність роботи комунальників, оскільки його позитивне значення (прибуток) є основним джерелом фінансування витрат на виробничий і соціальний розвиток.  За даними звітів, чистий прибуток комунальних підприємств за 9 місяців поточного року склав 1780,2 тис.грн (на 364,3 тис.грн більше плану). В розрізі підприємств – усі підприємства спрацювали прибутково, окрім КП „Каштан“.

Середньоспискова чисельність працюючих станом на 01.10.2020 становила 112 осіб, або на 5 осіб менше, ніж на відповідну дату попереднього року. Середня заробітна плата - 9 тис.грн, і коливається в залежності від підприємства від 4,7 тис.грн до 10,9 тис.грн.

Разом підприємствами галузі за січень-вересень поточного року сплачено податків і зборів в сумі 6255,9 тис.грн., зокрема до місцевого бюджету – 1094,4 тис.грн.

Загальний обсяг капітальних інвестицій склав 5010,5 тис.грн., з них КП „Готель „Пирятин“ придбані основні засоби: телевізор, лічильник та пральна машина; на Пирятинських госпрозрахункових очисних спорудах – кошти спрямовано на капітальний ремонт автомобілів, електродвигунів та придбання комплектуючих; КП „Пирятинський водоканал“ – на оплату спецдозволів на водокористування, реконструкцію мережі водопостачання по вул.Гагаріна та у Калиновому Мості, придбання засобів обліку на свердловини, насос у машинне відділення подачі води та оновлення програмного забезпечення. Найбільший обсяг інвестицій відмічається в КП „Каштан“, а саме: підприємством облаштовано три контейнерних майданчики, придбано за кошти бюджету міської ОТГ екскаватор „Борекс“, закуплено обладнання для дитячих і спортивних майданчиків, прийнята на баланс мережа вуличного освітлення (39 КТП), оплачені роботи по виготовленню проектно-кошторисної документації по ремонту даху житлового будинку за адресою: вул.Європейська, 155,А.

Необхідно зазначити, що відповідно до розпорядженням КМУ від 12 червня 2020 р. № 721-р „Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Полтавської області” до Пирятинської територіальної громади  ввійшли 14 сільських рад, на базі яких будуть утворені старостати. Поряд з цим, до складу громади прийнято майно колишньої районної ради. Так, рішенням 76 сесії міської ради сьомого скликання від 20.10.2020 року № 463  прийнято у комунальну власність та міську раду введено  до складу засновників КП „Пирятинська центральна районна лікарня“ Пирятинської районної ради.

Оскільки зазначене комунальне некомерційне підприємство є суб'єктом підприємницької діяльності,  механізми утворення доходів і здійснення видатків комунальним в нього такі ж самі, як для підприємств - платників податків, і регулюються Податковим кодексом України.  З метою контролю за фінансово-господарською діяльністю зазначеного підприємства розроблено та затверджено рішенням виконкому „Порядок складання, затвердження та контролю за виконанням фінансових планів комунальних некомерційних підприємств Пирятинської міської ради, форма фінансового плану та форма звіту про виконання фінансового плану“. І тепер, вже в цьому році очікується складання та затвердження фінансового плану КП „Пирятинська лікарня Пирятинської міської ради“ на 2021 рік, з подальшим поквартальним звітуванням про його виконання.

Що стосується приєднаних сільських території, в громаді діє 12 комунальних підприємств, засновниками яких були сільські ради, у 10 з них основним видом діяльності є забір, очищення та постачання води, 2 створені для здійснення діяльності у сфері права та надання в оренду майна. Кількість працюючих на зазначених підприємствах становить 36 осіб. Контроль за їх фінансово-господарською діяльністю можливий після їх оптимізації та перереєстрації відповідно до законодавства.

Таким чином, одне з головних завдань органів місцевого самоврядування – забезпечення ефективного управління майном комунальної власності (одного із видів публічної власності) реалізується вже на етапі планування фінансово-господарської діяльності.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua