Останнім часом досить часто виникають проблеми зі зберіганням моркви. При недотриманні технології зберігання вже в перший тиждень після закладки в овочесховища та погреба на зиму проявляються перші ознаки ураження коренеплодів хворобами.
Найчастіше морква уражається чорною, білою, рідше сірою гнилями, а також мокрою бактеріальною гниллю. Збудниками гнилей є гриби, що містяться у ґрунті, насінні і рослинних рештках. При сприятливих умовах хвороби легко поширюються від уражених коренеплодів на здорові, особливо якщо на них є ушкодження.
Одні гнилі призводять до розтріскування і погіршення смаку коренеплодів, інші повністю знищують вирощений урожай. Найбільші втрати спостерігаються при спільному зберіганні моркви та капусти, які також уражаються хворобами.
Заходи боротьби з гнилями:
- Вчасно прибирайте урожай моркви і відправляйте її на зберігання тільки після ретельного сортування, видаляючи уражені і хворі коренеплоди.
- Збирайте коренеплоди в суху погоду, оберігаючи їх від механічних пошкоджень. Бадилля обрізайте не зачіпаючи голівку, і складайте окремо, не допускаючи дотику з коренеплодами.
- Закладайте моркву на зберігання в очищене, побілене вапном сховище (400 г вапна розводять в 10 л води і обприскують стіни і підлогу, витрачаючи 2-3 кг речовини на кожні 10 куб.м). Побіліть дерев’яні стелажі (якщо вони є) вапняним молоком. Після дезінфекції провітріть приміщення.
- Зберігайте моркву в сухому і прохолодному приміщенні, витримуючи температурний режим (0-2° C) і вологість на рівні 80-85%.
- Дотримуйтесь сівозміни висаджуйте моркву на ту ж грядку тільки на 4-5 рік, боріться з бур’янами, які є переносниками інфекції.
- Використовуйте здоровий посадковий матеріал і сорти стійкі до захворювань. Зберігати в погребі можна лише цілі і не пошкоджені плоди. А що робити з рештою? Почистити, порізати кубиками і заморозити або висушити. Також можна переробити коренеплоди на пюре або сік, які заморозити в формочках для льоду і додавати в страви.
Інформацію підготував Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Пирятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області