Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
11 листопада 2020 року 13:22

Як правильно зберігати моркву?

Останнім часом досить часто виникають проблеми зі зберіганням моркви. При недотриманні технології зберігання вже в перший тиждень після закладки в овочесховища та погреба на зиму проявляються перші ознаки ураження коренеплодів хворобами.

  Найчастіше морква уражається чорною, білою, рідше сірою гнилями, а також мокрою бактеріальною гниллю. Збудниками гнилей є гриби, що містяться у ґрунті, насінні і рослинних рештках. При сприятливих умовах хвороби легко поширюються від уражених коренеплодів на здорові, особливо якщо на них є ушкодження.

  Одні гнилі призводять до розтріскування і погіршення смаку коренеплодів, інші повністю знищують вирощений урожай. Найбільші втрати спостерігаються при спільному зберіганні моркви та капусти, які також уражаються хворобами.

Заходи боротьби з гнилями:

  1. Вчасно прибирайте урожай моркви і відправляйте її на зберігання тільки після ретельного сортування, видаляючи уражені і хворі коренеплоди.
  2. Збирайте коренеплоди в суху погоду, оберігаючи їх від механічних пошкоджень. Бадилля обрізайте не зачіпаючи голівку, і складайте окремо, не допускаючи дотику з коренеплодами.
  3. Закладайте моркву на зберігання в очищене, побілене вапном сховище (400 г вапна розводять в 10 л води і обприскують стіни і підлогу, витрачаючи 2-3 кг речовини на кожні 10 куб.м). Побіліть дерев’яні стелажі (якщо вони є) вапняним молоком. Після дезінфекції провітріть приміщення.
  4. Зберігайте моркву в сухому і прохолодному приміщенні, витримуючи температурний режим (0-2° C) і вологість на рівні 80-85%.
  5. Дотримуйтесь сівозміни висаджуйте моркву на ту ж грядку тільки на 4-5 рік, боріться з бур’янами, які є переносниками інфекції.
  6. Використовуйте здоровий посадковий матеріал і сорти стійкі до захворювань.                                                                                                       Зберігати в погребі можна лише цілі і не пошкоджені плоди. А що робити з рештою? Почистити, порізати кубиками і заморозити або висушити. Також можна переробити коренеплоди на пюре або сік, які заморозити в формочках для льоду і додавати в страви.

 

Інформацію підготував Відділ прогнозування, фітосанітарної  діагностики та аналізу ризиків Пирятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області                                      

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua