Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
11 листопада 2020 року 09:42

Історія - поза часом

Відділ культури і туризму міської ради допоміг родині віднайти поховання славнозвісних предків. Яків Хаскелевич Майліс - це ім'я знав кожен пирятинець у ХІХ столітті. Саме він побудував перший потужний паровий млин у місті та дав серйозний поштовх розвитку цій галузі. Сталося це в 1866-1868 роках, і стояв згаданий млин... та власне там, де він зараз і стоїть. Споруду можна побачити на фото, вона використовувалася Комбінатом хлібопродуктів до 90-х років. Зараз зачинена, адже вже в аварійному стані.

Численні краєзнавчі експедиції на єврейське кладовище Олени Гуленко та Валерія Квача дали результати: вони облікували всі збережені поховання, сфотографували надписи на ідіші, аби передати носіям мови. Інформацію про експедицію поширив відділ культури і туризму на власній сторінці та газета "Апельсин". Цього виявилося достатньо, аби вже за кілька днів родина видатного єврейського діяча нашого краю приїхала до Пирятина.

Правнучка Майліса (жінка, до речі, зберегла родове прізвище) Катерина розповіла, що в Якова Хаскелевича було 11 дітей. Один із синів - Хаскель - отримав у спадок млин і працював у Пирятині аж до революції, потім мусив виїхати до Полтави, де ця гілка великої родини й живе донині. Проте швидше за все Майліс мав інші види бізнесу та землі, що й дісталося іншим синам. Цікаво, що перекладач відзначив, що ця людина допомагала іншим в житті. Надгробок дружини Я.Х. Майліса - Марії Соломонівни в дівоцтві Коган - знаходиться поруч, на жаль, зруйнований. На могильній плиті написано, що жінка була філантропкою.

Цікаві історії рідного краю - щоденна кропітка робота відділу культури і туризму Пирятинської міської, слідкуйте за нашими дослідженнями!

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua