Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
13 жовтня 2020 року 11:35

Щодо оплати праці у вихідні і святкові дні

Відповідно до положень статті 107 Кодексу законів про працю України робота у святковий і неробочий день оплачується у подвійному розмірі:

відрядникам - за подвійними відрядними розцінками;

працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - в розмірі подвійної годинної або денної ставки;

працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилась в межах місячної норми робочого часу, в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилась понад місячну норму праці. Оплата в зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святкові і неробочі дні.

Спосіб компенсації за роботу у вихідний день (надання іншого дня відпочинку чи підвищена оплата) визначається за погодженням сторін трудового договору в наказі про залучення до роботи у вихідний день.

У разі залучення до роботи працівника у вихідні дні робота в такі дні оплачується в подвійному розмірі або компенсується іншим днем відпочинку з оплатою роботи у вихідний день в одинарному розмірі. Якщо працівнику надається відгул, у наказі бажано вказати, коли працівник відпочиватиме. Працівник не має права обрати день відгулу без згоди роботодавця. Невихід на роботу може бути розцінений як прогул без поважних причин.

Відповідно до статті 3-1 Закону України „Про оплату праці“ розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Частиною 2 ст. 3-1 Закону України „Про оплату праці“ визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються під час обчислення заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Усі інші складові заробітної плати, не перелічені частиною 2 статті 3-1 Закону, мають ураховуватися в мінімальній заробітній платі.

Ураховуючи, що частиною 2 статті 3-1 Закону не передбачено такого виду виплати, як підвищена оплата роботи у святкові (неробочі) та вихідні дні, то вона має належати до виплат, які враховуються в мінімальній заробітній платі. 

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua