Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
25 вересня 2020 року 15:34

Інтеграція осіб з інвалідністю у суспільство через професійну реабілітацію

До уваги осіб з інвалідністю!

 

Одним з основних напрямків підтримки осіб з інвалідністю є створення доступного та сприятливого середовища, можливостей навчання та професійної освіти, ефективна професійна реабілітація, створення спеціальних та облаштування наявних робочих місць, що є основою для реалізації прав осіб з інвалідністю.

Завданням органів влади усіх рівнів при наданні соціальної підтримки особам з інвалідністю є не тільки надання соціальних та пенсійних виплат чи забезпечення необхідними засобами реабілітації, а в першу чергу надання рівних можливостей у всіх сферах, в тому числі підвищення рівня зайнятості та забезпечення працевлаштування через одержання належної професійної освіти або підвищення кваліфікації; підвищення рівня конкурентоспроможності на ринку праці з метою прискорення інтеграції вказаної групи населення у суспільство.

Що таке професійна реабілітація?

Професійна реабілітація – це система заходів, спрямованих на підготовку особи до професійної діяльності, відновлення чи набуття професійної працездатності шляхом адаптації, реадаптації, навчання, перенавчання чи перекваліфікації з можливим подальшим працевлаштуванням та необхідним соціальним супроводженням з урахуванням особистих схильностей та побажань особи, а також стану здоров’я.

Де можна отримати послуги професійного навчання особі з інвалідністю?

З метою створення належних умов для отримання професії та здійснення комплексної реабілітації у сфері управління Міністерства соціальної політики України, які фінансуються з державного бюджету та надають реабілітаційні послуги особам з інвалідністю, діють  реабілітаційні центри:

- „Центр  комплексної  реабілітації для осіб з інвалідністю „Поділля“     (м. Вінниця); 

- „Центр  комплексної  реабілітації  для  осіб з інвалідністю „Донбас“     (м. Крамоторськ);

- „Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю“ (с. Лютіж, Київської області);

- „Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю „Галичина“ (м. Львів).

Центри комплексної реабілітації приймають на реабілітацію осіб з інвалідністю безкоштовно на умовах стаціонару (реабілітація, проживання, харчування).

Основною метою діяльності зазначених центрів є допомога особам з інвалідністю, які можуть та хочуть працювати, опанувати знання, уміння, навички для досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, формування та розвитку фізичних, розумових, соціальних, професійних здібностей, згідно з рекомендаціями, визначеними в індивідуальній програмі реабілітації.

Під час комплексної реабілітації особи з інвалідністю, крім професійного навчання, отримують послуги з медичного спостереження, профілактичних медичних заходів, психологічного та педагогічного консультування, діагностики, корекції, психологічних тренінгів, психологічної релаксації, фізіотерапії, масажу, водолікування, гідрокінезотерапії, лікувальної фізкультури, навчання основним соціальним навичкам, культурно-масових заходів, тощо.

Строк проходження професійної реабілітації

Строк проходження професійної реабілітації (реабілітаційного процесу)  визначається відповідно до затверджених у встановленому порядку навчальних планів.

         Під час проходження професійної реабілітації особи з інвалідністю мають можливість отримати професію (бджоляр, взуттьовик з ремонту взуття, вишивальник, манікюрник, обліковець з реєстрації бухгалтерських даних, оператор комп'ютерного набору, перукар, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, швачка, інші).

Термін навчання складає від 3,5 до 11 місяців.

         Після закінчення курсу професійного навчання особа з інвалідністю отримує свідоцтво державного зразка про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації.

Як отримати направлення на проходження професійної реабілітації?

Направлення до усіх реабілітаційних центрів системи соціального захисту населення здійснюється згідно вимог постанови Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 № 80 (зі змінами) „Про затвердження Порядку надання окремим категорія осіб послуг із комплексної реабілітації (абілітації)“.

Для отримання направлення на реабілітацію особі з інвалідністю необхідно звернутися до управлінь соціального захисту населення за місцем проживання та подати наступний пакет документів:

1) заяву про надання послуг із комплексної реабілітації (абілітації);

2) індивідуальну програму реабілітації, видану медико-соціальною експертною комісією;

3) паспорт громадянина України, або інший документ, що посвідчує особу;

4) документ, що засвідчує реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків;

5) документ про освіту (для отримувачів, які потребують професійної реабілітації);

6) виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма № 027/о);

7) довідку про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб (для отримувачів, які є внутрішньо переміщеними особами).

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua