Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
8 вересня 2020 року 09:15

Сезон грибів відкрито

За даними Міністерства охорони здоров’я України протягом цього року в Україні станом на 01.08.2020 зареєстрували 13 випадків отруєння дикорослими грибами, захворіло 14 людей, з них 4 – діти. Летальних випадків не було. У трьох випадках причиною отруєнь було вживання маринованих грибів. У восьми – відварених та смажених. У двох випадках у сирому вигляді гриби вживали в їжу двоє дітей. Випадки отруєнь грибами зареєстровані в багатьох областях України, в Полтавській області поки що відсутні.   

Кількість їстівних грибів, що потрапляють до столу людини навіть у «грибні» роки, становить близько 10-15 видів. Водночас налічується майже 80 видів отруйних грибів. Деякі з них за зовнішнім виглядом нагадують їстівні гриби.

Найтяжчими є отруєння блідою поганкою, яке часто призводить до смерті.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовим, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В-1,РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті.

Необхідно пам’ятати, що гриби є «важкою їжею», яка взагалі протипоказана дітям до 12 років, людям похилого віку та особам, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту. Вживати гриби не рекомендовано вагітним.

Взагалі всі дикорослі гриби потребують дуже пильного ставлення до себе. Якщо ви вже вирішили вдатись до збирання грибів, то необхідно запам’ятати і дотримуватись таких елементарних правил, які повинен усвідомлювати кожний збирач їстівних грибів:


утримуватись від збирання невідомих грибів,

не можна пробувати будь-які сирі дикорослі гриби на смак,
неприпустимо вживати гриби, зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок у промислових зонах).
відбраковувати на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби, щоб вони не забруднювали плодові тіла інших, не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними,
також не слід купувати гриби поза ринками та у випадкових осіб,

готуйте гриби протягом першої доби після збирання,
зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби,
не рекомендується консервування грибів під герметичні кришки в домашніх умовах та забороняється реалізувати гриби консервовані домашнього виготовлення.

Нагадуємо, що дотримання правил збирання, приготування грибів – справа відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити важке отруєння.

При перших ознаках отруєння, навіть легкого, слід негайно звернутись до медичного працівника або відправити постраждалого до лікарні. До прибуття лікаря хворому треба надати першу допомогу. Передусім необхідно очистити шлунок і кишківник постраждалого від їжі, давши йому випити 4-5 склянок холодної кип’яченої води або содового розчину (1 чайна ложка питної соди на склянку води) та штучно викликати блювоту, дати проносне. Після цього покласти хворого в ліжко на живіт, до ніг прикласти грілку.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

 

Лікар РУ ГУ ДПСС в Полтавській області        Людмила Константиненко

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua