Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
25 серпня 2020 року 13:44

Місцеві автори – для місцевого читача

Хто ж краще напише про рідний край, ніж місцеві автори? Саме підтримка пирятинських письменників та краєзнавців – один із пріоритетів роботи відділу культури і туризму Пирятинської міської ради.

Спілкування з колегами з інших ОТГ показує, що книговидання є справою складною, тому рідкісною. Проте ми взялися за це – і на сьогодні маємо вже 4 нові книги.

Першою ластівкою стала „Історія та сучасність залізниці на Пирятинщині“ - краєзнавчий нарис нашого земляка Олександра Вовка.

Презентували її 17 грудня у Пирятинському краєзнавчому музеї.  Автор – секретар районного краєзнавчого товариства – більше 10 років збирав матеріали. Олександр виріс у сім’ї залізничників, сам працює також у цій галузі. До книги увійшли документи та фотографії від початку ХХ ст. до наших днів. Презентацію провела директор музею Наталія Купріян, а сам же автор провів невеликий екскурс залізницею ХХ ст., презентував уніформу залізничника зразка 1975 року та показав експеримент – роботу залізничного ліхтаря сторічної давності.

Відтепер всі бажаючі можуть відкрити для себе нові сторінки історії рідного краю, взявши книгу в бібліотеці. Там же можна ознайомитися із краєзнавчою розвідкою про післявоєнний голод на Пирятинщині авторства Олександра Рудковського, краєзнавця, працівника музею.

Вийшла у світ книга Олександра Рудковського „Пирятинщина в голодні післявоєнні роки ХХ ст.“ ще на початку 2020 року, проте через карантинні обмеження, презентували її влітку. Автора привітав міський голова Олексій Рябоконь, подарував значок пирятинця та відзначив подякою міської ради.
Із вітальним словом виступили запрошені краєзнавці Борис Денисенко, Тетяна Головко, Олександр Вовк, авторка книги „Не згасни, свічка памяті“ Лариса Ковалівська. Відвідали презентацію і гості нашого міста - донька почесного громадянина Пирятина Антонова А. І. Галина та онука Наталія.

Серед такої поважної літератури народилася на світ і дитяча яскрава книжечка – „Любим дітям“ Миколи Сенчила.

Це збірка творів для дітей молодшого шкільного віку, що вийшла друком за кошти міського бюджету навесні 2020 року.  Автор – Микола Сенчило, член Національної Спілки письменників України, у доробку якого більше десятка збірок гумору та сатири. Микола Єлисейович родом із Харківець, до 2014 року проживав на Донбаcі, зараз – пирятинець. Написав низку пісень, присвячених рідному Пирятинському краю. Та все ж найбільше творів автора – гумористичні. І в дитячій поезії Микола Сенчило залишається жартівником. Саме це й робить його цікавим для малечі.

Книга „Любим дітям“ вже є в бібліотеках, школах та садочка Пирятинської ОТГ, публічна презентація її  відбудеться у вересні.

„Учень геніїв, учитель геніїв“. Яскраве світське життя, спілкування між митцями та навіть геніями, народження шедеврів літератури й  живопису – це Петербург першої половини ХІХ ст. Українці, серед яких і випускники Ніжинської гімназії – Микола Гоголь, Євген Гребінка, Аполлон Мокрицький – частина цього мистецького бомонду. Книга розповість про видатного живописця й педагога Аполлона Мокри?цького, родом із повітового міста Пирятина на Полтавщині. Поряд із ним автор знайомить нас із ще одним видатним пирятинцем Василем Григоровичем, конференц-секретарем і професором Академії мистецтв. Також розкриває образи двох геніальних вчителів Мокрицького – Карла Брюллова та Олексія Венеціанова.

Про постать Аполлона Мокрицького збереглося не багато інформації, проте відділ культури і туризму міської ради провів тривалу пошукову роботу і знайшов науково-популярний нарис львівського вченого та журналіста Володимира Сиротенка „Учень геніїв, учитель геніїв“. Презентували книгу на виставці живопису місцевих художників. Кожен учасник виставки отримав примірник видання. Захоплюючий нарис вже є у всіх бібліотеках Пирятинської ОТГ.

Усі згадані книги видано за кошти міського бюджету, розповсюджено у бібліотеках ОТГ, школах, садочках.

Читайте на здоров’я, а ми продовжуємо працювати в цьому напрямку!

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua