Другий і найголовніший із трьох Спасів – Яблучний – відзначається сьогодні, 19 серпня.
У народі є така приказка: "Яблучний Спас – пішло літо від нас". Здавна у цей день прощалися з літом і готувалися зустрічати осінь. Адже саме після Другого Спасу можна вже відчути перший подих осені, свіже прохолодне повітря, а подекуди й пожовкле листя.
У релігійному значенні це свято символізує Преображення Ісуса Христа. За Біблією, Христос завів трьох апостолів – Петра, Якова й Івана – на гору Фавор і преобразився перед ними. Тоді вони побачили його Божество в людській природі.
Вранці на Преображення Господнє віряни освячують в церкві яблука та інші фрукти нового врожаю, перш ніж приймати їх в їжу, з проголошенням при цьому молитви. Цими плодами також прийнято пригощати рідних і близьких людей.
Освячені фрукти їдять цілий день, також готують різні страви з яблуками та заготовлюють фрукти на зиму. Вважалося, що більше страв на столі, то багатшим буде наступний урожай. Як і під час інших Спасів – Медового та Горіхового, – вірили, що в день свята продукти мають лікувальні властивості.