Опісторхоз – гельмінтозна хвороба переважно м’ясоїдних тварин та людини.
Збудник хвороби – трематода Opisthorhis felineus, яка паразитує в жовчних протоках печінки, жовчному міхурі та протоках підшлункової залози людей, рідше котів, собак та хутрових звірів. Тривалість життя збудника в організмі м’ясоїдних тварин становить до 8 років, у людини – до 40 років.
Опісторхоз широко поширений серед населення, яке проживає у басейні річки Дніпра та його приток (Сули, Ворскли, Псла).
Основним джерелом збудника хвороби вважається людина, хоча і м’ясоїдні тварини також відіграють певну роль. Хвороба поширюється через фекалії хворих на опісторхоз людей і тварин, які потрапляють у водойми. Передача збудника хвороби до людини чи тварини відбувається за участю прісноводних молюсків та риби сімейства коропових (язь, линь, плотва, чабак, єлець, сазан, лящ, жерех, червонопірка та ін.).
Зараження опісторхозом відбувається при вживанні в їжу людиною чи годівлю тварин сирою, малосолоною, недостатньо термічно обробленою річковою рибою, яка заражена личинками Opisthorhis felineus.
З метою профілактики опісторхозу необхідно:
- не допускати забруднення водойм фекаліями людей і тварин;
- придбавати рибу та рибні продукти в офіційній торговій мережі за наявності супровідних документів;
- не споживати та не згодовувати тваринам сиру або недостатньо термічно оброблену рибу.
У разі виникнення найменших сумнівів щодо безпечності риби чи рибних продуктів – відмовтеся від їх споживання
Пирятинське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Полтавській області