Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
29 липня 2020 року 18:26

Аполлон Мокрицький зібрав художників Пирятинщини

Вчора, 28 липня в Культурно-громадському центрі святкували 210-річчя з Дня народження видатного художника ХІХ століття пирятинця Аполлона Мокрицького. Це вперше нашого земляка згадали на такому рівні, за радянських часів його ім'я майже не згадувалося.

Сьогодні ж одним із пріоритетних завдань відділу культури і туризму є відродження забутих імен рідного краю. Спочатку учасники заходу віддали шану Мокрицькому покладаням квітів до меморіальної дошки на фасаді КГЦ.

Міський голова Олексій Рябоконь виступив із побажаннями цінувати своє, закликав більше цікавитися історією рідного краю та побажав, аби подібні заходи все більше згуртовували громаду. У фойє КГЦ на присутніх вже чекала велика виставка картин місцевих художників, усіх, хто заходив, зустрічали звуки класичної музики у виконанні скрипальки Анни Титаренко.

 Краєзнавчу лекцію про живописця прочитав Валерій Квач, виступили перед присутніми директорка Пирятинського краєзнавчого музею Наталія Купріян та художники учасники виставки, зокрема такі відомі живописці як Олексій Іванюк та В'ячеслав Горбань.

 18 авторів взяли участь у виставці. Серед них В’ячеслав Горбань, Олексій та Оксана Іванюки, Микола Гапоненко, Юлія Михно, Оксана Горбань з Пирятина; учасники гуртка «Малювання для дорослих» Дар'я Оропай (керівник), Анастасія Олексенко, Ярослав Родіонов,         Лілія Охріменко; гості з Києва - Єлизавета Пирожкова та Еллада Капорікова; березоворудчанин Володимир Потьомка,  уродженець Малої Кручі Іван Купчинський; підопічний Пирятинського психоневрологічного інтернату Василь Алєксєєв; нині покійний пирятинець Вадим Ткаченко. Кераміку з художнім розписом презентував Олександр Суворов.

Організатори представили ті нечисленні роботи Мокрицького (копії з інтернету), які вдалося знайти. Це 18 картин.

Усіх художників привітали автентичними піснями Надія Роздабара та Ніна Рева із знаменитого крячківського «Древа». Також жінки виконали пісню за ловами Тараса Шевченка «Тяжко-важко в світі жити…» Вихованці Пирятинської мистецтв Поліна Криворучко та Аліна Скиба разом із викладачем Оленою Добриньовою виконали ряд композицій.

Для тих, хто хоче дізнатися про Аполлона Мокрицького більше – відділ культури і туризму підготував нову книгу.

Автор – Володимир Сиротенко, львівянин, що все життя цікавиться шевченківською тематикою. Збираючи матеріали про Мокрицького по крихтах, начальник відділу культури Олена Гуленко знайшла закриту для копіювання книгу Володимира Сиротенка, де був розділ про Аполлона Мокрицького.

Тож як тільки автор дав згоду на друк – книга побачила світ. Ознайомитися із книгою може кожен у бібліотеках Пирятинської ОТГ. Такі ж книжечки отримали пирятинські художники – учасники виставки живопису, що пройшла в КГЦ.

На завершення заходу всіх пригостили  іменинним пирогом.

Сама ж виставка триватиме до 31 липня.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua