Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
29 липня 2020 року 15:17

Кажемо НАССР – розуміємо безпечність харчових продуктів!

Одним з найголовніших нововведень українського законодавства у сфері виробництва та обігу харчових продуктів є запровадження системи НАССР.

НАССР – це комплекс практичних процедур, виконуючи які оператор ринку може бути впевнений у безпечності харчових продуктів, які він виробляє або продає. Особи, які здійснюють виробництво або обіг харчових продуктів (не для власного споживання) вважаються операторами ринку.

Ефективність системи НАССР визнано на світовому рівні, зокрема в Сполучених Штатах Америки, країнах Європейського Союзу, Великій Британії, міжнародними організаціями (Всесвітня організація охорони здоров’я, Організація Об’єднаних Націй, Комісія Кодекс Аліментаріус).

Обов’язковість запровадження постійно діючі процедури, що засновані на принципах НАССР в Україні визначено статтею 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» 771/97-ВР та поширюється на всіх операторів ринку, які здійснюють виробництво або обіг харчових продуктів (крім первинного виробництва).

На допомогу операторам ринку в державі прийнято «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) (затверджені наказом Мінагрополітики від 01.10.2012 № 590).

Оскільки система НАССР є гнучкою, її можна використати на потужностях з різним рівнем складності: починаючи від великого підприємством, закінчуючи торговим кіоском з одним працівником. Це стає можливим шляхом використання спрощеного підходу, особливості якого визначено статтею 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» 771/97-ВР.

Згідно вимог національного законодавства сертифікація системи НАССР необов’язкова.

Відповідальність за незапровадження НАССР визначена статтею 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» № 2042-VIII.

Якщо виникли запитання – звертайтеся до Пирятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за адресою:                вул. Аврущенка, 15, м. Пирятин. Контактний номер телефону 0535822213, 0976710192 Володимир Даниленко.

 

Корисні посилання:

- https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text

- https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12#Text

- https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19#Text

 

                           Пирятинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua