Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
24 липня 2020 року 11:32

Щодо профілактики лептоспірозу

Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання, спільне для людей і тварин. Найбільшим резервуаром лептоспірозу в природі є гризуни ( пацюки, миші, польовки, ондатри тощо), серед свійських тварин – велика рогата худоба, свині, собаки. За даними «Полтавського обласного центру охорони здоров’я України» в цьому році були зареєстровані випадки захворювання людей в Чорнухинському та Шишацькому районах, які не були пов’язані з виробництвом.

Захворювання у людей протікає досить тяжко, у випадку несвоєчасного встановлення діагнозу можливі смертельні випадки. Перші ознаки захворювання у людей з’являються через 7-14 днів після зараження. Початок хвороби гострий, навіть раптовий. З’являється сильний озноб, швидко піднімається температура тіла до 38-40 градусів. Початок хвороби нагадує грип, пізніше з’являються сильні болі в м’язах, висипання на шкірі , гіперемія очей. В період розпалу хвороби з’являються симптоми ураження печінки, нирок, нервової системи тощо. Основний шлях зараження людини – водний і відбувається при вживанні зараженої води, при купанні, риболовлі, полюванні у заболоченій місцевості, при догляді за хворими тваринами.

В природі вогнища лептоспірозу формують дикі гризуни в непроточних водоймах – болотистій місцевості навколо озер, річок. Тому лептоспіроз називають природно-вогнищевим захворюванням.

Свійські тварини можуть заразитися лептоспірозом від диких гризунів, а також при вживанні забруднених сечею гризунів води та кормів.

Важливим є той факт, що захворювання у тварин перебігає без клінічних ознак та в дуже легкій формі, тому тварини не гинуть, але залишаються носіями інфекції. У великої рогатої худоби та свиней досить часто єдиним проявом інфекції є аборти та зниження продуктивності.

Профілактика лептоспірозу включає боротьбу з гризунами на тваринницьких фермах, вакцинацію сприйнятливих тварин, роботу в захисному одязі.

Зважаючи на природну вогнищевість захворювання людям важливо дбати про власну безпеку – не купатися в непроточних водоймах і не вживати з них сиру воду.

У випадку перших ознак захворювання негайно звертатись за медичною допомогою, зазначивши про перебування на природі.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua