Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
23 липня 2020 року 09:50

Про хід виконання Плану місцевого економічного розвитку Пирятинської міської ОТГ на 2019-2020 роки за перше півріччя 2020 року

22 липня на засіданні виконкому міської ради заслухано інформацію про хід виконання Плану місцевого економічного розвитку Пирятинської міської ОТГ на 2019-2020 роки за перше півріччя 2020 року, розробленого в рамках ініціативи ЄС „Мери за економічне зростання“ під назвою „Співпраця задля підвищення конкурентоспроможності в секторі агропромислового виробництва Пирятинського субрегіону“. План МЕР спрямований на стимулювання розвитку основних галузей економіки громади: агропромислового комплексу, малого і середнього бізнесу.

У першому півріччі план виконувався відповідно до затвердженого плану-графіка: із 21 запланованої дії  виконані усі. На реалізацію плану у звітному періоді використано 550 184 грн. За джерелами фінансування 83% належить бюджету міської ОТГ, 3% - приватному сектору, 14% - грантам і проектам.

Більшість заходів була спрямована на поліпшення різних аспектів бізнес-середовища. Цю частину роботи муніципалітет виконує в повному обсязі. Проте, у зв’язку з не оголошенням грантової програми ініціативи ЄС „Мери за економічне зростання“, виконання заходів плану МЕР, які передбачали залучення фінансування з фондів і грантів міжнародної технічної допомоги ускладнилось. Тому, реконструкція приміщення КП „Агенція розвитку Пирятинської міської ОТГ“ під Навчально-інвестиційний центр для бізнесу та будівництво ключового переробного підприємства, перенесено на більш пізній період.

Методологія ініціативи ЄС „Мери за економічне зростання“ передбачає всебічне сприяння міської ради процесу створення ланцюжків доданої вартості в АПК, як пріоритетного для громади сектору економіки. З метою сприяння налагодженню партнерства між місцевими підприємствами АПК проведено дві зустрічі дистанційно: з виробниками меду, за участі міського голови – з аграріями.

Продовжено діалог „влада-бізнес“. Працювала Рада підприємців при виконкомі міської, на засіданні розглянуто ставки податків і зборів на 2020 рік. Проведено зустрічі міського голови з жінками-підприємницями та підприємцями у форматі „Кава з мером“.

З метою посилення фінансової спроможності бізнес-асоціацій передбачалось залучити грантові кошти для організації громадської системи підтримки бізнесу.  Працівники управління економіки спільно з ГО „Агенція розвитку Пирятинщини“ (Крагель В.М.) та ГО „Пирятин-Інвест“ (Бугайов В.М.) взяли участь в декількох проєктах для акумулювання коштів на проведення маркетингового дослідження вільних ніш на місцевому ринку товарів, робіт та послуг (орієнтовна вартість 100,0 тис.грн.). Але нас не було відібрано. Тому вирішили провести анкетування та аналіз отриманої інформації самотужки. Склавши анкету, спільно із структурними підрозділами виконкому міської ради, громадськими організаціями та волонтерами провели опитування 152 респондентів. Аналітика щодо потреб споживачів представлена на Інвестиційному форумі „Пирятинський обрій“.

Постійно вивчаємо досвід інших громад, підприємств у сфері інновацій. Кажуть, що в тих громадах, в яких налагоджена взаємна підтримка влади та бізнесу, вихід з карантину здійснюється набагато легше. Тож, з метою якнайшвидшого відновлення економіки громади, просування і промоції товарів місцевого виробництва,  виготовлено банери та рекламні плакати на сіті-лайтах для розміщення у центральній частині міста Пирятин.

Також для стимулювання розвитку власної справи під час кризових ситуацій популяризується успішний досвід місцевих підприємств. За участі міського голови здійснено моніторинг виконання бізнес-планів підприємців, які отримали фінансування з бюджету міської ОТГ в рамках конкурсу „Розвиваємо бізнес у своїй громаді“.

Додамо, що станом на 01 квітня 2020 року здійснювали діяльність 784 фізичні особи-підприємці. Упродовж січня-березня 2020 року зареєстрували діяльність ще 22 особи, ліквідували ФОП – 9 осіб.

В напрямі дерегуляції бізнесу продовжено переведення адміністративних послуг в електронний формат та їх спрощення. Кількість послуг, які надаються в Пирятинському ЦНАПі за І півріччя 2020 року зросла на 14, і сьогодні становить 186. Близько половини послуг спрямовано на обслуговування представників бізнесу.

З метою підвищення оперативності обміну інформацією  з представниками бізнесу накопичується база даних електронних адрес підприємців та створено додатковий канал інформування  „Бізнес-спільнота „Пирятин“ на сервісі „Вайбер“.

Запроваджено постійний моніторинг каналів зв?язку, розсилка адресних повідомлень підприємцям про потенційні джерела фінансування бізнес-проєктів. Розуміючи, що заповнення аплікаційної форми на участь у грантах, проєктах потребує певної підготовки, запроваджено тренінги зі спільного їх заповнення. В результаті проведеної роботи, підприємці підготували 3 проєктні заявки на участь в грантах: програми USAID „Конкурентоспроможна економіка України“, конкурсу Олени Пінчук та корпорації Кока-Кола „Я зможу!“.

З метою задоволення потреби МСП у кваліфікованих працівниках розроблено Порядок виплати компенсації роботодавцям на відшкодування вартості  одномісячного стажування працівників (у розмірі мінімальної заробітної плати та ЄСВ). На даний час готується фінансування 5 роботодавців, 2 звернення роботодавців ще опрацьовується.

Розроблено та надруковано „Інвестиційний паспорт Пирятинської міської ОТГ‘‘ на українській та англійських мовах, та успішно презентується на різноманітних заходах.

Виконання Плану місцевого економічного розвитку далі продовжується. 

Детально про хід виконання Плану місцевого економічного розвитку Пирятинської міської ОТГ на 2019-2020 роки за перше півріччя 2020 року можна ознайомитися за посиланням.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua