Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Присутність токсинів в харчових продуктах не змінює їх органолептичних (смак, колір) властивостей.
Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при безкисневих або близьких до таких умов без достатньої термічної обробки. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.
З метою попередження ботулізму необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- не допускати забруднення сировини ґрунтом або вмістом кишечника, рибу звільняти від нутрощів, ретельно мити сировину перед приготуванням харчових продуктів;
- дотримуватися технології консервування (температура, тривалість обробки, показник кислотності). Також важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів;
- безпосередньо перед вживанням ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані;
- не купувати харчові продукти на стихійних ринках, з рук у приватних осіб.
У випадку виявлення перших ознак отруєння (порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; сильно виражена сухість у роті; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість; запаморочення; короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, пронос) - терміново зверніться до лікаря.
Пирятинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області