Літо, окрім маси цілком очевидних приємностей, таїть у собі цілий ряд найсправжнісіньких небезпек.Є одна ситуація, яка влітку повторюється набагато частіше, аніж у інші пори року. Йдеться про харчові отруєння. Варто знехтувати нескладними гігієнічними нормами щодо споживання дарів природи — і ти вже на лікарняному ліжку.
Підвищена сонячна активність знижує опірність організму до інфекцій, спричиняє порушення водного обміну, імунітет у цей період трохи послаблюється і кишкові інфекції майже безперешкодно потрапляють у сприятливе для свого розмноження середовище — тонку кишку.Для кишкових інфекцій характерні так звані спалахи, тобто масові та практично одноразові захворювання людей.
Найбільша група отруєнь, яка має всі класичні ознаки харчової катастрофи (нудоту, блювоту, пронос, високу температуру) — це, так звані, гострі кишкові інфекції (ГКІ). Іноді їх ще називають «хворобами брудних рук». Доречі, в Пирятинському районі в поточному році відмічається ріст кишкових інфекцій на 45 % в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Основна причина виникнення ГКІ — вжита їжа або вода, яка буквально аж кишить злими мікроорганізмами, що мріють зіпсувати обстановку в середині організму. Звідки вони там беруться? Та звідусіль. Повітря, немиті руки продавців, кухарів та самих споживачів, всюдисущі й універсальні рознощики зарази — мухи.
Будь-які харчові продукти є чудовим середовищем для розмноження мікробів. Головне, щоб порушувалося основне правило зберігання/приготування — температурний режим.—?мити руки перед вживанням їжі (як би банально це не звучало);
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь Держпродспоживслужба району рекомендує:
—?обов’язково мити кип’яченою водою фрукти й овочі, які не зазнаватимуть термічної обробки; інші можна помити й звичайною водопровідною водою;
- пити лише кип’ячену воду або воду в пляшках;
- продукти, що швидко псуються, зберігати в холодильнику;
- зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- не брати в дорогу продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- при приготуванні багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології.
Лікар районного управління ГУ ДПСС Константиненко Л. А.