Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
9 липня 2020 року 08:30

Про епідемічну та епізоотичну ситуацію, діагностику лептоспірозу у Полтавській області за 2019 рік

Наявність природних осередків лептоспірозу, створює постійний ризик для здоров’я людей і тварин, загрожує епідеміологічному благополуччю населення. За останні 20 років у Полтавській області межі осередків лептоспірозу поширились на усю територію, кількість пунктів, де визначені циркуляція лептоспір та інфікування цими збудниками людей, збільшилась від 25 до 278;  на лептоспіроз захворіли 393 людини, 37 (9,4%) з них померли.

У 2019р. по області зареєстровано 9 випадків захворювань людей на лептоспіроз. Хворіли 6 чоловіків та 3 жінки із сільської місцевості у віці від 18 до 62 років.

         Територіями реєстрації були: 2 випадки у Лохвицькому районі та по 1 – у Кобеляцькому, Козельщинському, Машівському, Шишацькому районах і летальні у Великобагачанському, Чорнухинському та Миргородському районах.

Найбільш вірогідно, інфікування могли відбутися за місцями мешкання, у 3 селах, відомих як природні осередки лептоспірозу: Сенча (з 2007р відоме) і Млини (2018) Лохвицького району та с.Горошине (2005) Семенівського району; а також – на 6 нових територіях, де раніше випадки інфікувань людей та тварин лептоспірами не були зареєстровані: с.Нетратівка Чорнухинського району, с.Покровське Шишацького району, с.Приліпки Козельщинського району, с.Селещина Машівського району, с.Орлик Кобеляцького району, с. Багачка Перша Великобагачанського району. 

Найбільш вірогідним для п’яти хворих був водний шлях передачі збудника: 4 під час риболовлі і 1 під час купання у річці. У 1 випадок контактний шлях передачі під час прибирання приміщень, заселених гризунами.

         Летальні випадки пов’язані з пізнім зверненням по допомогу, тяжким перебігом хвороби, похилим віком, діагностикою.

Перший летальний випадок діагностований у Пирятинський ЦРЛ після звернення на 11-й день хвороби і госпіталізації з діагнозом «Лептоспіроз» та смерті цього ж дня 23-річного мешканця с.Нетратівка Чорнухинського району. 

Лабораторно на лептоспіроз хворий не обстежений. Випадок підтверджений за клінічними та епідеміологічними критеріями діагностики,  пов’язаний з інфікуванням водним шляхом в районі с.Нетратівка Чорнухинського району. Під час риболовлі на чоловіка відбувся напад водяного щура – представника тварин-резервуарів лептоспір. Вода р.Удай, напевне, була інфікованою лептоспірами, що підтверджено  при обстеженні осередку.

За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, при дослідженні матеріалу від тварин з домашнього осередку в с. Нетратівка (4 ДРХ і 1 собака) антитіла до лептоспір не виявлені.

Другий летальний випадок пов’язаний з інфікуванням під час риболовлі у р.Сула в районі с.Горошине Семенівського району.

Третій летальний випадок пов’язаний з інфікуванням під час роботи по прибиранню господарських приміщень садиби, заселених гризунами, у с.Перша Багачка Великобагачанського району.

Епідеміологічний нагляд. В рамках моніторингу стану активності природних осередків захворювань, спільних для тварин і людей, при дослідженні польового матеріалу у 2019 р. отримані позитивні результати щодо інфікованості лептоспірами гризунів, добутих у природному середовищі вперше: навколо с.Нетратівка Чорнухинського району і с.Деревки Котелевського району; у раніш відомих осередках: с.Білогорілка Лохвицького району, с.Новоселівка Полтавського, с.Оболонь Семенівського,  у м.Полтава (2007, 2008, 2014 – 2017, 2019).

Показники ураженості лептоспірами гризунів, добутих на території області з 2015 по 2016 роки, складав майже 30%, і перевищували середній багаторічний у 4,5 рази, чого раніше не спостерігалося 18 років, коли частка уражених гризунів складала 6,7%. Високі показники епізоотологічного неблагополуччя залишились і в останні роки (2018 р. – 32,1%; 2019 – 12,3%).

Результати епіднагляду за лептоспірозом засвідчують активну циркуляцію збудників у природному середовищі області, нестійку епідситуацію з лептоспірозу, дійсно не визначену через неповну діагностику.

 

ДЕРЖАВНА  УСТАНОВА

«ПОЛТАВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР

МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»  

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua