Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
8 липня 2020 року 13:23

Сертифіковане насіння та садивний матеріал – гарантований урожай

Сертифікація  насіння та садивного матеріалу є однією з головних умов для здійснення діяльності в сфері насінництва  і розсадництва та виведення насіння як продукту на  внутрішній та зовнішні ринки.  

Сьогодні  ринок буквально переповнений фальсифікатом різного походження, котрий енергійно рекламують  . Тому заощаджуючи кілька тисяч гривень на етапі покупки, необачний суб'єкт господарювання ризикує звести нанівець усі свої зусилля із вирощування  сільськогосподарських культур уже на етапі сівби. З огляду на те, що фальсифікування посівного матеріалу набирає обертів,   пропонуємо  дотримуватися переліку простих рекомендацій .

Дійсно, проблема придбання несертифікованого насіння та садивного матеріалу    з кожним роком стає дедалі гострішою.  На сучасному ринку насіння виникають  ситуації, коли переконують придбати нібито оригінальне насіння чи садивний матеріал , однак отримане не зовсім прозорим чином: чи то із залишків, чи то із неймовірною знижкою, чи банально десь вкрадене. Враховуючи, що пропонують їх зазвичай відчутно дешевше, виникає зрозуміла спокуса заощадити.   

Але краще поекспериментувати із сортами чи гібридами насіння, із технологіями вирощування, із брендами, однак при цьому завжди  потрібно купувати оригінальне сертифіковане насіння та садивний матераіл у офіційних представників виробника. 

Що таке сертифіковане насіння та садивний матеріал? Відразу  виникають асоціації із паперами,  котрі видають   у казенній установі. Натомість сучасна сертифікація посівного та садивного  матеріалу передбачає цілісний комплекс процедур із визначення сортових і посівних якостей насіння та сортових і товарних якостей садивного матеріалу, які унеможливлюють потрапляння неякісного насіння та садивного матеріалу. Сертифікати на насіння  та садивний матеріал — це документи, що засвідчують  посівні та товарні  якості насіння та садивного матеріалу. Гарантії цього документа діють протягом строку, визначеного в сертифікаті, і розповсюджуються на всі наведені показники якості.   Усі партії насіння та садивного матеріалу, призначені для реалізації, повинні мати дійсні сертифікати, що засвідчують їхні посівні  та/або товарні якості.

Кожен виробник насіння та садивного матеріалу , котрий турбується про власну репутацію, сертифікує свій товар  у акредитованому національним агентством з акредитації України та уповно-важеному  профільним міністерством органі із сертифікації насіння  та садивного матеріалу. 

Суб’єктами видачі сертифікатів, що засвідчують  сортові та посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику, або органи з оцінки відповідності будь-якої форми власності (ст.18 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»).

Офіційно працюючі   органи, які уповноважені та мають підтверджені компетентності окремо як орган сертифікації та у структурі акредитовані лабораторії це - ТОВ «АГРОСЕРТ» (м. Полтава, вул. Панянка, 48) – приватний  та ДП «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції» ( м. Полтава, вул. Міщенка, 2; м. Лубни, вул. Л.Толстого,85 та м. Глобино, вул. Центральна, 311) – державний .

Преший етап – це  проведення польового оцінювання посіву або насадження (визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу на відповідність сорту морфологічним ознакам ). Потім  визначення посівних якостей насіння або товарних якостей садивного матеріалу здійснюється шляхом проведення лабораторного аналізу проб ,  відібраних з партій насіння або садивного матеріалу.

Якщо за результатами аналізу проб насіння або садивний матеріал відповідають вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва, органом із сертифікації видаються сертифікати, що засвідчують  сортові, посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, згідно з встановленою формою та вносяться відповідні дані до Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал. Чинність   сертифікатів  можна перевірити шляхом пошуку їх у цьому  Реєстрі   . Згідно з статтею 23 ЗУ «Про насіння і садивний матеріал» у разі невідповідності показників посівних якостей придбаного насіння показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння, передбачено проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу,  яке  проводиться Головним управлінням Держпродспожив-служби у Полтавській області за заявою фізичної особи – підприємця або юридичної особи. 

Зараз  актуальний для більшості  сільгоспвиробників «Протокол випробувань» насіння. Такий документ можна отримати від  акредитованної лабораторії Державна установа «Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія» ( відділ  визначення посівних  якостей насіння і  товарних якостей садивного матеріалу).  Вона  має свідоцтво про визначення технічної компетентості, яке засвідчує, що відповідає вимогам ДСТУ ISO 10012:2005 та забезпечує технічну компетентність при проведенні вимірювань . Знаходиться лабораторія за адресою  : м. Полтава, вулиця Мазепи,57,   замовити можна    тільки потрібні дослідження   (схожість, вологість, засміченість та ін.).

Отже, купуючи офіційне сертифіковане насіння чи садивний матеріал, суб'єкт господарювання перш за все обирає впевненість у тому,  що купив найкраще,  має  спокій та витримку на початковий період посівної компанії, розраховує   та отримує   запланований урожай. 

 

Більш детальну інформацію та консультації з вищезазначених питань можна отримати у  фахівців відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної  безпеки  Головного управління Держпрподспоживслужби в Полтавській області (контактний   телефон 05356  3-30-25).

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua