Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
25 листопада 2014 року 17:19

Успішна реалізація проекту „Доступ до публічної інформації в малих містах України“

21-22 листопада 2014 року пройшла підсумкова конференція проекту „Доступ до публічної інформації в малих містах України“, учасником якого була Пирятинська міська рада. Нагадаємо, що проект реалізувався виконавчим комітетом Української міської ради та Асоціацією малих міст України за фінансової підтримки Європейського Союзу. Темою підсумкової конференції стало питання „Співпраця органів місцевого самоврядування, громадськості та ЗМІ у розбудові місцевої демократії“.

У конференції взяли участь представники 18 міст-учасників проекту, міські голови малих міст, журналісти районних та міських ЗМІ, експерти з питань доступу до публічної інформації, представники центральних органів влади, міжнародних організацій. Пирятинську міську раду представляли міський голова Олексій Рябоконь, керуючий справами виконкому міської ради, координатор проекту в м. Пирятин Лариса Кочур та головний редактор ПП „ТРК „Пирятин“, депутат міської ради, член дорадчої групи з питань доступу до публічної інформації Тетяна Чайка.

Відкрив конференцію та привітав учасників з успішним закінченням проекту „Доступ до публічної інформації в малих містах України“ голова Асоціації малих міст України, міський голова м.Українка Павло Козирєв.

Серед виступаючих були Анжела Малюга, завідувач секретаріату комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, та місцевого самоврядування (бенефіціар проекту), Гузман Гарсія Родрігес, координатор сектору громадянського суспільства Представництва Європейського Союзу в Україні.

Оцінку результативності проекту  дали виконавчий директор Асоціації малих міст України Валентина Полтавець та координатор Проекту Антоніна Домікан.

Необхідно зазначити, що підсумком успішної реалізації проекту стало не тільки отримання інформаційних кіосків, які здебільшого встановлені в приміщеннях міських рад, але й практичне набуття працівниками органів місцевого самоврядування  сучасних знань та навичок, необхідних для створення системи доступу до публічної інформації для забезпечення  ефективності роботи міської влади в частині відкритості та прозорості діяльності органу місцевого самоврядування. Крім того, у ході цього проекту створено Інтернет-портал малих міст України (http://ammu.com.ua), де кожне з 20 міст-учасників (в тому числі і Пирятин)  отримало свою презентаційну сторінку.

Цікаво та змістовно пройшла І панельна дискусія Конференції „Роль забезпечення доступу до публічної інформації в розбудові місцевої демократії“, участь в якій взяв Пирятинський міський голова О.П.Рябоконь. Міські голови міст-учасників проекту: Пирятина, Миргорода, Новоукраїнки, Чугуєва, Українки поділилися набутим у ході реалізації проекту досвідом, досягненнями, обмінялися думками та пропозиціями щодо необхідності внесення змін до Закону України  „Про доступ до публічної інформації“.

Вперше для участі у конференції з метою запровадження щорічного Форуму журналістів Асоціацією малих міст України  запрошено  журналістів місцевих та районних ЗМІ. У ході засідання круглого столу, модератором якого був ведучий політичного ток-шоу „Свобода слова“ Андрій Куліков, було запропоновано  створити мережу місцевих ЗМІ та започаткувати традицію щорічно проводити такі зібрання для журналістів малих міст.

Одним з ефективних шляхів у формуванні публічної інформації є використання інфографіки. З основними принципами ефективної інфографіки під час майтер-класу ознайомив експерт проекту Анатолій Ковтонюк.

Безумовно, що учасники конференції зазначили, що тільки тісна співпраця з громадою та ЗМІ допомагає владі виробити оптимальні шляхи для вдосконалення та покращення якості своєї роботи. Відкритість та публічність міської влади, прозорість в прийнятті рішень, розуміння проблем громади та бажання спільно працювати на позитивний імідж міста повинні бути пріоритетними в роботі кожної міської ради. 

Крім того, враховуючи зауваження та пропозиції, висловлені у ході конференції, Асоціацією малих міст України запропоновано учасникам проекту підготувати  пропозиції щодо внесення змін у законодавство, яке регламентує забезпечення доступу до публічної інформації, які дозволять оптимізувати його.

В свою чергу, Пирятинська міська рада щиро вдячна авторам проекту, виконавчому комітетові міської ради м.Українка та Асоціації малих міст України за можливість участі в проекті „Доступ до публічної інформації в малих містах України“. 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua