Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
16 квітня 2016 року 18:10

Налагоджується система харчування дітей у школах міста

15 квітня відбулося розширене засідання постійної комісії Пирятинської міської ради з питань освіти, культури, молоді, фізичної культури, охорони здоров’я та соціального захисту. Головував на засіданні міський голова Олексій Рябоконь. У роботі комісії взяли участь голови усіх інших постійних комісій міської ради, директори шкіл, керівники та спеціалісти відділу освіти, відділу бухгалтерського обліку та звітності, фінансового управління виконавчого комітету міської ради. Обговорювалося питання щодо налагодження системи харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади.

Головний спеціаліст відділу освіти Олена Яременко детально ознайомила  присутніх з нормативно-правовою базою, яка визначає організацію харчування учнів у школах, з посадовими обов’язками всіх працівників, які задіяні в цьому процесі, наочно показала, як здійснюються зв’язки між його учасниками. Звернула увагу, що законодавством передбачений як безготівковий розрахунок, так і харчування за готівку. Повідомила, що питання забезпечення учнів хлібобулочними виробами, яке піднімалося на позачерговому засіданні виконкому міської ради 11 квітня та сесії міської ради 12 квітня, вже вирішене. У першій школі для дітей почали пекти булочки, у інші школи випічку постачатиме приватний підприємець, якому рішенням виконкому від 13 квітня надано тимчасовий дозвіл на здійснення торгівлі власною продукцією.

Директор школи № 4 Олександр Налчаджі розповів, що впровадження нової системи харчування проходить доволі успішно, усі працівники, які задіяні в цій системі, звикають до нових вимог і обов’яків, він, як директор закладу, задоволений.

Директор школи № 6 Микола Василенко повідомив, що в понеділок, 18 квітня, у школі буде встановлений перший термінал і буде поступово впроваджуватися безготівковий розрахунок за харчування. Учні, які оформили картки, з нетерпінням чекають цього моменту. Зауважив, що, можливо, доведеться внести зміни у розклад занять, подовживши велику перерву, щоб усі діти встигли скористатися терміналом. Крім того, повідомив про плани робити власну випічку в шкільній їдальні: розпочати з невеликої кількості, а з часом повністю відмовитися від постачальників готових виробів. Звернув увагу на проблему, пов’язану із здачею готівки у банківські установи.

Також обговорювалося питання щодо додаткового  виділення коштів із бюджету міської ради, для того щоб повернутися до старої ціни за комплексні обіди в школах. Начальник фінансового управління Світлана Кеда ознайомила з результатами моніторингу вартості харчування учнів у кількох районах Полтавської області (Миргород, Гребінка, Лохвиця, Котельва, Хорол, Пирятин) та деяких регіонах України. В середньому гарячий сніданок вартує 5 гривень,  комплексний обід – від 6 до 9 гривень. Найдорожчий обід у шкільній їдальні пропонують в Одесі – 29 гривень. Скрізь, де проводилося опитування, за рахунок державної субвенції безкоштовно харчують  дітей трьох пільгових категорій, визначених останніми змінами в законодавстві. І тільки в деяких районах за рахунок місцевих бюджетів безкоштовно харчують дітей інших пільгових категорій. У Пирятині за рахунок державної субвенції безкоштовно харчують 121 учня, ще 148 дітей – пільговиків отримують безкоштовні обіди за рахунок міського бюджету.

Депутати міської ради дійшли згоди, що недоцільно зменшувати вартість харчування для тих дітей, чиї батьки мають статки і можуть платити за обіди 8,35 гривень. Водночас, заради забезпечення соціальної справедливості і підтримки тих сімей, які перебувають у скруті, слід визначити додаткові категорії дітей, яких можна харчувати за рахунок міського бюджету, передбачивши у ньому відповідні витрати.

За пропозицією міського голови засідання продовжилося у дитячому садку „Берізка“, де керівник закладу Валентина Луценко показала на прикладі, як налагоджена система харчування, як проводиться облік продуктів, контроль за якістю готових страв, складається звітність. Виявила готовність допомогти всім, хто матиме бажання перейняти досвід.

Підсумок роботи комісії підвів міський голова О.Рябоконь. Учасники розширеного засідання постійної комісії прийняли рішення зобов’язати відділ освіти міської ради та директорів шкіл продовжити впровадження системи харчування в загальноосвітніх навчальних закладах, організувати навчання для цільових груп працівників шкіл, які забезпечують харчування учнів. Відділу бухгалтерського обліку та звітності виконкому міської ради дано доручення в найкоротші терміни узгодити  питання щодо здачі готівки за харчування з банківськими установами та податковою інспекцією, фінансовому управлінню разом із фахівцями центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – підготувати пропозиції щодо більш широкого охоплення учнів пільговим харчуванням, обрахувати необхідні видатки в міському бюджеті.

 Планується продовжити розгляд питання щодо харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах міста наступного тижня.

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua